Kivetítős mobil lehet az év sztárja

Vágólapra másolva!
Filmet, képeket vagy prezentációt is képes kivetíteni a falra a Samsung legújabb, beépített projektoros mobilja, amely várhatóan nem lesz elviselhetetlenül drága. A mobilgyártók barcelonai seregszemléjén a Nokia is bemutatta első olcsó windowsos mobilját.
Vágólapra másolva!

Néhány hete a 3M legújabb zsebprojektorának tesztelésekor már megjósoltuk, hogy a miniatűr kivetítők mostanra elérték azt a fejlettségi szintet, hogy hamarosan a mobiltelefonokban is megtalálhatóak lesznek. Ha tömegesen még nem is kerülnek piacra kivetítős mobilok, a Samsung már meglátta a fantáziát a technológiában, a barcelonai Mobil Világkongresszuson ugyanis már egy ilyen androidos okostelefont mutatott be.

Nyáron érkezik a projektoros mobil

A Samsung Beam nevű készülék belsejében egy gigahertzes, kétmagos processzor és nyolc gigabájtos, ám bővíthető háttértár áll rendelkezésre a PC World amerikai technológiai magazin szerint. A négy colos képernyővel szerelt készüléket a specifikációkja szerint 5 megapixeles felbontású digitális kamerával szerelik fel, amely HD-felbontású videók rögzítésére is alkalmas.
Egyelőre még csak annyit tudni a nem mindennapi készülékről, hogy a tervek szerint a svéd piacon júliusban lesz elérhető a készülék nettó százhúszezer forintnak megfelelő összegért.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A gyártó szerint a Beam elsősorban üzletemberek számára jó választás, de akár baráti összejöveteleken vagy családi körben is hasznos lehet, hiszen ki lehet vetíteni vele a falra a felvett vagy felmásolt videókat és a memóriában rögzített képeket is, így azokat sokkal jobb minőségben lehet élvezni, mint a készülék kicsiny kijelzőjén. A gyártó egyébként két évvel korábban már piacra dobott egy hasonló készüléket, de az még nem volt elég kiforrott, ezért megbukott a boltokban.

Rengeteg mag és csúcskamera van az új HTC-kben

A tajvani HTC One névre keresztelt okostelefonjai a mobilexpó valószínűleg legnagyobb teljesítményű modellei, mivel másfél gigahertzes lapka található belsejükben. A HTC One X készüléket 4+1 magos processzorral szerelik fel, ami szükség esetén nagy teljesítményt, készenléti módban viszont energiatakarékos működést tesz lehetővé: előbbi esetben négy mag ugrik neki a feladatok feldolgozásának, utóbbi esetben viszont a takarékos ötödik végrehajtóegyég szolgálja ki a rendszert.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A HTC One-ból három különböző kivitelű és méretű modell is készül, melyek mindegyike áprilistól lesz elérhető, és az összes készüléket szupergyors digitális kamerával szerelik fel, amelynek automatikus fókusza a másodperc töredékrésze alatt képes élességet állítani, és a 0,7 másodperc alatt el is menti a képet. A telefonok kameráit nagy fényerejű optikával szerelik fel, így nem optimális fényviszonyok között is használhatóak, valamint szupergyors sorozatfelvételeket is tudnak rögzíteni, ami a telefonok esetében még nem túl elterjedt.

Olcsó és fotós csodamobilok a Nokiától

A finn Nokia újabb Lumia márkajelzésű, Windows Phone szoftvert futtató készülékekkel próbálja visszacsalogatni magához a konkurenciától az okostelefonokra vágyókat. A cég eddig csak viszonylag drága modelleket árult ezzel a szoftverrel, Barcelonában viszont bemutatta a Lumia 610-es típusjelzésű készülékét, amely nettó 50-60 ezer forint körüli kártyafüggetlen árával már tömegmodellnek számít. A tavasszal boltokba kerülő telefon 3,7 colos, tehát az iPhone-énál nagyobb képernyővel rendelkezik majd, alapból tartalmazni fog 8 gigabájt háttértárat, HD-felbontású videót rögzítő digitális kamerát, és járni fog hozzá a gyártó csaknem globális lefedettséget biztosító ingyenes navigációs szoftvere, amelyből a héten új, a megszokott útvonalakat megjegyző, így a dugókról előzetesen tájékoztató verzió lesz elérhető.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A cég több drágább modellt is bemutatott, melyek közül a fotózásra kihegyezett Nokia PureView 808-as készülék: ennek belsejében egy 41 megapixeles szenzor rögzíti a képeket, és a cég szerint az ezzel rögzített öt megapixeles képek a rivális készülékeknél sokkal jobb minőségűek lesznek, ráadásul a digitális zoomot is minőségromlás nélkül teszik használhatóvá. A telefont nagy fényerejű Carl Zeiss lencsével és a hagyományos ledes villanófény mellett valódi vakuval is felszerelik, amely állóképek rögzítésekor használható. A készülék full-HD felbontású videót is tud rögzíteni a Nokia szerint kiemelkedő hangminőséggel, mivel különleges mikrofonnal szerelik fel.

Egeret és billentyűt csatol a mobilra a Sony

Első alkalommal mutatkozott be rangos eseményen a japán Sony Mobile Communications, a Sony saját mobiltelefonos részlege, amelynek korábbi társtulajdonosát, a svéd Ericssont néhány hónapja vásárolta ki a vállalat a közös üzletből.

A cég ugyan három három új okostelefont is bemutatott Barcelonában, de ezek egyike sem tartalmaz forradalmi újításokat, legfeljebb egyedi formatervükkel hívják fel magukra a figyelmet. Az egyedüli érdekes koncepciója a cégnek az, hogy lehetővé teszi egy új csatlakozón keresztül azt, hogy vezeték nélküli billentyűzetet vagy egeret kapcsoljanak a telefonokhoz, melyekről egy hosszabb dokumentumot vagy levelet is meg lehet írni kényelmesen.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az új Xperia készülékeket az xLoud elnevezésű hangzásjavító megoldással is ellátták, egy WhiteMagic nevű technológia pedig a képernyő fényerejét szabályozza automatikusan a cég szerint az eddigi hasonló megoldásoknál jóval hatékonyabb módon. A telefonokat alapból ellátják olyan hálózati megoldással (DLNA), amely lehetővé teszi a tévén, médialejátszón vagy számítógépen lévő filmek, zenék és fotók elérését a készülékről a lakásban, vagy fordítva: a mobiltelefonos videókat egy gombnyomással meg lehet tekinteni nagy méretben a tévén.