Minden kütyübe beköltözik az internet

internethűtő
Vágólapra másolva!
A tabletekbe, okostelefonokba és laptopokba beépített mobilnetes technológia még csak az internetes forradalom kezdetét jelenti. A jövőben minden kütyü az interneten fog csevegni, és az embert be sem vonják az eszmecserébe.
Vágólapra másolva!

A mobilnet hódítása nem ér véget a mindennapi, számítógépszerű eszközökkel. A miRoamer és a Blaupunkt közös kütyüje internetes rádiókat kínált autózás közben, de a magyar Dension cég is kifejlesztett olyan megoldást, amellyel internetrádiókat lehet hallgatni útközben. A telefont, kihangosítót és nagy érintőfelületet is tartalmazó eszköz még egy mobiltelefontól kapta az internetkapcsolatot, ám valószínű, hogy a jövő saját hálózati kapcsolattal rendelkező autóiban már arra sem lesz szükség.

Tíz éve érkezik az internetes hűtő

A mobilinternet felhasználási területének változására jó modell lehet egy régebbi, mára teljesen magától értetődőnek vett mobilfunkció fejlődése. A húsz éves történelemre visszatekintő SMS kezdetben emberek közti kommunikációra szolgált, mára viszont átváltozott általános értesítőeszközzé vált. SMS-t küld a bank, ha megjött a fizetés vagy ha levonták a lakáshitel törlesztőrészletét, szöveges üzenet igazolja vissza, hogy elindult a mobilparkolás, sőt már a könyvesbolt automatája is SMS-t küld, ha befutott a megrendelt kötet.

Forrás: Samsung
A hűtőmágnes nem elég, csúcstechnológia kell a hűtőbe

Ha a felhasználó nem a tanórán mobillal "levelező" tinédzser, akkor könnyen előfordulhat, hogy a szöveges üzeneteinek nagyobbik részét robotoktól kapja. A közeljövőben ez a forgalom könnyen áttevődhet az internetre. A jövőképnek neve is van, Kevin Ashton 1999-ben a tárgyak internetjének nevezte azt, amikor az embertől függetlenül minden kütyüje a hálózaton fog csevegni.

Túlzó elvásárokból természetesen nincs hiány. Klasszikus példa ezekre az internetes hűtő, amit átlagosan két évente talál fel újra valamelyik háztartási eszközöket gyártó cég. A távolról is irányítható okostévé, a filmeket a felhasználó helyett rögzítő, okostelefonról programozható set-top box már a jelen eszköze. A házépítés, lakásfelújítás előtt állók dönthetnek úgy, hogy néhány százezer forinttal megtoldva a büdzsét igazi okosházat építtetnek, ami spórol az árammal és riasztónak használja a hifit, ha betörőt észlel a lakásban.

Magától diktál óraállást az okos mérőóra

Az egyes eszközök okossága nem csak abban nyilvánulhat meg, hogy a felhasználó testreszabhatja azokat, appokat lehet rajtuk futtatni, vagy lehet frissíteni a szoftverüket. Az okosság lehet észrevétlen is: az óraállást magától bediktáló vagy a folyosóról leolvasható mérőórák például az internetes jövő olyan okos eszözei, amelyekkel nem kell törődni. Ezekhez az eszözökhöz mobilnetre sincs szükség, a kis fogyasztású, csak a diktálás idejére bekapcsolhódó, akkumulátorról működő új generációs wifichipek is elegendők.

Forrás: [origo]
A nagyira is vigyáz a behálózott ház

Tavaly az Intel chipgyártó a jövő technológiáit latolgató kiállításán azt is láthattuk, hogy a szenzorok az idősekre való felvigyázásban, az orvosi segítségnyújtásban is segíthetnek. A lakás különböző pontjain elhelyezett mozgásérzékelők figyelmeztethetik az orvost vagy az unokákat, ha az idős családtag kevesebbet mozog, mint általában anélkül, hogy sérülne a nagypapa vagy nagymama magánszférája. A megfigyelés segítségével még az előtt be lehet avatkozni, hogy baj történne.

Előttünk a példa: a Kindle

A mobilinternetes jövő megvalósulásához két dologra van szükség. Az egyik a Bruce Sterling, science fiction író által spime-nak hívott az interneten beszélgető, adatokat gyűjtő, vagy épp a kulcscsomóhoz hasonlóan egyáltalán nem digitális tárgyak meglelhetőségét javító rádiós eszközök elterjedése. A másik pedig a sokféle internetes kommunikáció egy számla alá rendezése, és egy mindenkinek kényelmes üzleti modell kidolgozása. Példa már van a szolgáltatók előtt, az Amazon amerikai kereskedőház Kindle e-könyv-olvasói ugyan rendelkezhetnek mobilnetes modemmel, ám a forgalmi díjat a cég a könyvek árába építette be. Hasonló megoldásra lehet szükség az okos tárgyakhoz is, hogy ne jöjjön külön sárgacsekk minden internetező eszközhöz.