Nem szívesen politizálnak a Facebookon az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Bátortalanul politizálnak a közösségi oldalon az amerikaiak. Ahogy a vallásról, úgy a politikai meggyőződésről és pártszimpátiáról sem igazán beszélnek az USA-beli felhasználók - fedezte fel a Pew Research Center kutatói.
Vágólapra másolva!

A Pew kutatása szerint a megkérdezettek nyolcvan százaléka használja az internetet, hatvanhat százalékuk fent van valamelyik közösségi oldalon. Az utóbbi csoport háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy barátai beszélnek politikáról az interneten. A felmérés szerint azonban csak a közösségi oldalt használók negyede ért egyet mindig vagy többnyire a barátai politikai megnyilvánulásaival. A többség azonban kritikusan kezeli ezeket a véleményeket. A Pew szerint a közösségi oldalakon szövődő barátságok nem ideológiai, politikai kompatibilitás szerint alakulnak ki. A viták mégsem gyakoriak, pedig a facebookozók 73 százaléka gyakorta nem érte egyet a barátaival.

Az ellentétet azok oldják fel a legegyszerűbben, akik nem szoktak személyesen találkozni a barátaikkal. Kétharmaduk egyszerűen figyelmen kívül hagyja a neki nem tetsző véleményeket. A felhasználók egyötöde (22 százalék) viszont tudatatosan végiggondolja, hogy mit ír a közösségi oldalakra, hogy meg ne sértse vele ismerőseit. Ebben a közegben nem csoda, hogy a felhasználók egy része nem is tudja pontosan, hogy milyen az ismerőseinek politikai beállítottsága. A válaszadók 38 százaléka lepődött már meg azon, hogy barátai teljesen más nézeteket vallanak.

Ér törölni a túl sokat politizáló ismerősöket

A végső eszköz az amerikaiaknál is a barátság megszüntetése. A felhasználók 18 százaléka törölt már azért barátot a Facebookjáról, mert az túl sokat agitált a hírfolyamban. Jellemzően a távoli ismerősök esnek áldozatul az ilyen akcióknak. A Pew kutatása szerint a leggyakrabban a liberálisok rejtik el az ellenkező véleményeket, a konzervatívok és a középutas politikát kedvelők ritkábban nyomtak a tiltás gombra.

A politika nem tabu teljesen, választási időszakban az amerikai felhasználók is sokat vitatkoznak. A Pew kutatása szerint az emberek hajlandóak az apróbb nézetkülönbségeken felülemelkedni a barátság miatt.