121 megapixeles kép készült a Földről

Vágólapra másolva!
121 megapixeles űrből készült képen csodálhatjuk meg a Földet, a fotóba bele is lehet zoomolni, hogy közelről nézzünk meg egy-egy kontinenst. A kép szokatlan színeiért az orosz műhold infrakamerája felelős - adta hírül a Mashable technológiai blog.
Vágólapra másolva!

Akik rendszeresen fotóznak, már biztos szembekerültek azzal a problémával, hogy nincs olyan eszköz, amin kényelmesen, teljes felbontásban meg lehetne tekinteni a 10-14 megapixeles képeket. A frissen nyilvánosságra hozott, az egész Földet ábrázoló fotóval is ugyanez a probléma: a 121 megapixeles kép megnyitásától belassulnának a gyengébb számítógépetk

A gigantikus felbontású fotó nem több kép kombinálásával készült: egyetlen felvétel eredménye. A fotót az orosz Elektro-L No. 1. nevű műhold készítette 36 ezer kilométer magasságból. A fotó meglepően színes, ami annak köszönhető, hogy a kamera a látható spektrum mellett az infravörös tartományban is dolgozott. Az infrakamera miatt a különösen vastag növénytakaróval rendelkező részek nem zöldben, hanem vörösesbarnában játszanak.

Forrás: NTs OMZ
A zoomolható fotó megtekintéséhez kattintson a képre

A több mint száz megabájt méretű képet egy ideig le lehetett tölteni, ám az óriási érdeklődés jelentősen megnövelte a fotót nyilvánosságra hozó oldal tárhelyköltségét. A teljes felbontású verziót torrenten fogják terjeszteni, ám még nem érhető el a torrentfájl. Jelenleg csak a zoomolható variáns nézhető meg a képből.

A NASA korábban is hozott nyilvánosságra nagyfelbontású fotókat a Földről. Januárban a Suomi NPP nevű műhold által készített 64 megapixeles képét adták közre, amin Észak-Amerika és a felhőkkel takart Közép-Amerika volt látható. Már az a kép se fért el kényelmesen a monitoron, mindkét oldala nyolcezer pixel hosszúságú volt. A képet nem egy felvétellel készítette a műhold, több fotó kombinálásával jött létre.