Nyugaton fejlesztik a kínai operációs rendszert

Vágólapra másolva!
A nyugattól való függetelenedés jegyében több diktatúra fejlesztett saját operációs rendszert, most Kína próbálkozik ilyesmivel.
Vágólapra másolva!

Az Ubuntut kiadó amerikai Canonical fejleszti az áprilisban debütáló legújabb kínai operációs rendszert. Az amerikai-kínai vegyes csapat által készített Kylin nevű változat nyílt forráskódú lesz, kifejezetten a helyi igényekhez szabva. A rendszer teljeskörűen támogatni fogja a kínai nyelvet, valamint alapbeállításként olyan helyi szolgáltatásokat használ, mint a Baidu kereső vagy a Taobao online kereskedelmi oldal.

A Canonical szakemberei a kínai kormány fejlesztőivel dolgoztak és fognak dolgozni az új Ubuntu disztribúción, amit folyamatosan fejlesztenek. A nyílt forráskód elvileg teljes szabadságot ad a felhasználóknak, hogy saját igényeikhez alakítsák a rendszert. Ez elvileg kizárja azt is, hogy a kormány megfigyelésre alkalmas eszközöket rejtsen a rendszer kódjába. A fejlesztés legfőbb célja, hogy csökentse Kína függését a különböző nyugati operációs rendszerektől, beleértve az ipari felhasználást is, a Canonical nem csupán asztali számítógépekre szánt szoftvert fejleszt, de szerveroldali megoldásokat is.

Nem Kína az egyetlen diktatúra, amely saját operációs rendszer fejlesztésével szeretné függetleníteni magát, Észak-Korea már korábban elkészítette saját Vörös Csillag nevű operációs rendszerét, amelyet szintén egy Linux-variánsra alapoztak. Koreán és Kínán kívül kívül Oroszország és Ukrajna is Linuxot használ, igaz utóbbiak nem készítettek saját rendszert. A Canonicalt tavaly már számos kritika érte amiatt, hogy az Ubuntu legújabb változata közösségi oldalakkal és hirdetőkkel osztotta meg a felhasználó adatait és a mostani együttműködés is vegyes visszhangot keltett.