A Google Talk is bezárhat

Vágólapra másolva!
Kiszivárgott pletykák szerint jó esély van arra, hogy a Microsoft Live Messengere után a Google Talk csevegőszolgáltatás is megszűnik jelenlegi formájában. A csevegőprogram szerepét egy univerzális, ám teljesen zárt rendszer veheti át.
Vágólapra másolva!

Ha a Geek.com technológiai hírportál értesüléseinek hinni lehet, hamarosan új, egységes üzenetküldő rendszert indít el a Google, ami leváltja majd jelenlegi megoldásait, például a Google Talkot is. A keresőcég számára egyre több problémát jelent, hogy különböző szolgáltatásaiban különféle üzenetküldő platformokat használ. Annak ellenére, hogy a Google fiókokhoz tartozó szolgáltatások elvileg egységes rendszert képeznek a Drive-ból nem lehet a GTalkra vagy a Hangoutsra üzenetet küldeni.

Az egyelőre nem hivatalos hírek szerint a közös üzenőszolgáltatás a Babble néven fog elindulni, és várhatóan még a cég idei fejlesztői konferenciáján bemutatkozik. A Google valószínűleg teljesen az alapjaitól építi újra az üzenetküldést, saját protokollt fejlesztve. Ennek eredménye valószínűleg egy zárt technológiákon alapuló szolgáltatás lesz, szemben például a Google Talkkal, amely az XMPP nevű nyílt technológiát használja, ezért nem cska a keresőcég programjaiból lehet elérni, hanem alternatív kliensekből is, ami például okostelefonon vagy táblagépen kifejezetten hasznos.

A keresőcégen egyre nagyobb a nyomás, hogy valamilyen módon megoldja az üzenetküldés egységesítését, amellyel jelentős lemaradásban van. A rivális Microsoft ugyancsak újításokra készül csevegőprogramjai terén, a cég néhány héten belül bezárja a Live Messenger szolgáltatást, amelynek helyét az általa felvásárolt Skype veszi át. Ez utóbbi program ugyancsak teljesen zárt, rendszere külső fejlesztésű programokból nem érhető el.