Cameron elajándékozta a tengeralattjáróját

Vágólapra másolva!
Elajándékozta a Mariana-árok mélyének felderítésére épített tengeralattjáróját James Cameron. A Deepsea Challenger nevű járművet egy nonprofit tengerkutató intézet fogja üzemeltetni a jövőben.
Vágólapra másolva!

A Woods Hole Oceanographic Institution nevű nonprofit óceánkutató intézet üzemeltetheti James Cameron filmrendező tízmillió dollárból megépített, a Mariana-árok mélyét megjárt tengeralattjáróját. A rendező az expedíciójának egyéves évfordulójára ajándékozta el a Deepsea Challenger nevű eszközt.

"A tengeralattjárónk egy tudományos próbapéldány, a Woods Hole-lal való partnerség pedig lehetőséget ad arra, hogy az óceánkutatók rendelkezésére bocsássuk az általunk kifejlesztett techológiát" - áll a Cameron által kiadott közleményben. A filmrendező nem válik el teljesen a Deepsea Challengertől, tanácsadóként csatlakozik a tengeralattjárót üzemeltető intézethez.

Forrás: Mark Thiessen/National Geographic
Három órát töltött a Mariana-árok mélyén tengeralattjárójával James Cameron

A tízmillió dolláros tengeralattjáró kifejlesztése hét évet vett igénybe. A Deepsea Challenger számos újdonságot tartalmaz: ilyen például az újszerű, késpengére hasonlító dizájn vagy a gép nagy nyomásnak is ellenálló sztereokamerája.

Cameron merülése nem volt teljes siker. Az eredeti tervek szerint hat órát töltött volna a mélyben, ám a hidraulikus rendszer szivárgása miatt ez három órára rövidült. A tengeralattjáróra szerelt robotkarral kőzetmintákat és a mélyben talált élőlényekből is hozott volna mintát Cameron, ám ez is meghiúsult.