Vágólapra másolva!
A partra húzott hajóban bujkáló fiatalabbik bostoni robbantót hőkamerával fülelték le, de a Carnajev fivérek felkutatásában a rengeteg okostelefonos és köztéri kamerás felvétel is segített, a robbanószerek felkutatását pedig robotok végezték. Az internetezők tömegei által végzett terroristakeresés azonban ezúttal csődöt mondott.
Vágólapra másolva!

A bostoni maratonin való merénylet elkövetésével gyanúsított Dzsohar Carnajev elfogásáról először csak hőkamerás képeket közölt, ám vasárnap az eseményről készült teljes videofelvételt nyilvánosságra hozta a watertowni rendőrség.

Hőkamera fedte fel, hol fekszik Carnajev

A sérült Carnajev egy partra húzott hajó belsejében bujkált. A hatóságot a hajó tulajdonosa értesítette, miután vércseppekre bukkant kertjének gyepén. A publikált felvétel a kert felett repülő rendőrségi helikopter infravörös hőkamerájával készült, és jól kivehető rajta a ponyva alatt bujkáló Dzsohar Carnajev. A gyanúsított alakjának láthatóvá tétele azért volt fontos a rendőrök számára, hogy megállapítsák, mivel van felszerelkezve a férfi. A videó második perce körül a gyanúsított ideiglenes elvakítása, dezorientálása céljából bevetett, maradandó sérülést nem okozó villanógránátok robbanása is jól kivehető.

A rendőrség hőkamerás felvétele Dzsohar Carnajev elfogásáról

Massachusetts államban a rendőrség Air Wing megfigyelő helikoptereit felszerelik a FLIR (Forward Looking Infrared) nevű, fejlett infravörös kamerával, derül ki a hivatalos honlapon lévő tájékoztatóból. A ködben, füstben menekülő, vagy akár bokorba vagy ponyvák mögé bújó bűnözők követését segítő kamera az infravörös fénytartományban kibocsátott sugárzást érzékeli, azaz jól elkülöníthetővé tesz például egy meleg testet a környezetétől. A FLIR-kamera abban tér el az éjjellátó kameráktól, hogy eltérő fénytartományban működik. Az amerikai rendőrségi helikopter által látott képhez a rendszer a pontos GPS-koordinátákat is rögzíti, és videokapcsolaton keresztül valós időben tudja továbbítani a látottakat a földön tartózkodóknak.

A hőkamerás vizsgálatot követően a hajót védő ponyvát egy páncélozott rendőrségi jármű segítségével hajtották fel, hogy az elfogásban közreműködő rendőröknek kellő rálátást biztosítson Carnajevre.

Mobilos képek is segítettek

A pokolgép felrobbanását követően egy David Green nevű néző azonnal előkapta okostelefonját, és készített néhány fotót a közvetlen környezetében zajló pánikról. Később kiderült, hogy az általa készített felvételen tökéletesen kivehető Dzsohar Carnajev, amint egy fehér baseballsapkában elsétál a helyszínről. Ugyancsak jól használható képet szerzett a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy bolt előtt működő biztonsági kamerából.

Egy videóból származó képek a bostoni merénylőkről Forrás: AFP/FBI

Mivel a köztéri biztonsági kamerák által készített felvételeken Carnajev egy táskával a vállán volt látható, a fotó segítségével tudták beazonosítani a nyomozók, hiszen az észrevétlenül hátrahagyott táskája rejtette a pokolgépet - számolt be a Gizmodo amerikai kütyüblog.

A netezők bárkit megvádolnak

Nem volt ugyanakkor sikeres az internetezők önkéntes merénylőkutatása, amely még a Carnajev fivérek beazonosítása előtt indult el a Facebookon, Twitteren és más közösségi oldalakon, illetve a Redditen, a 4Chanon és más népszerű internetes fórumokon.

A netezők végül tévesen azonosították a merénylőként a Sunil Tripathi nevű, március közepe óta eltűntnek nyilvánított 22 éves férfit, akinek fotóját és nevét számos alkalommal megosztották a bostoni robbantással összefüggésben. Végül a Redditen - ahol külön részleg is indult a robbantók felkutatása céljából - egy felhasználó utólag a tévedés miatt mély megbánásáról biztosította a férfi családját - számolt be a BBC.

A Redditen egy másik, Salah Barhoun nevű tizenhét éves fiút is összekevertek a valódi merénylővel, mert a maratoni helyszíne közelében egy nehéz csomagot cipelt a róla készült felvételeken. Ő a nem várt médiafigyelem nyomán az életét is veszélyben érezte - nyilatkozta az ABC News hírcsatornának.

A fórumokon többek közt egy "fehér kalapos, fekete kabátos fickót", egy "kék katonai zsákos pasast" és egy "zöld kalapos embert" is a merénylőként azonosítottak a netezők, néhányuk személyes adatait, Facebook-fiókjait is sikerült felkutatniuk és terjeszteniük. Ennek során teljesen ártatlan embereket is fenyegetések értek. A Redditen publikált vélemények szerint egyébként a merénylők felkutatását célzó fórumtopik több kárt okozott, mint amennyire segítette a nyomozást, mivel teljesen ellenőrizetlen információkat közöltek benne.