Legóból építették meg az X-vadászt

Vágólapra másolva!
Életnagyságú X-szárnyú vadászgépet épített legóból egy rajongó. Az űrvadász több, mint ötmillió építőkockából áll, és nehezebb, mint egy valóban harcképes F-22-es vadászgép.
Vágólapra másolva!

A csehországi Kladno legóműhelyében rakták össze a világ egyetlen teljes méretű X-szárnyú vadászgépét. A hatalmas repülő nem tisztán legóelemekből készült, a saját súlya alatt összerogyna, ezért belső acélmerevítést tartalmaz. A Gizmodo kütyüblog fotóin az is látszik, hogy nem csak egy-egy vékony acélrúdra volt szükség a gép stabilizálásához. Vastag csövek, négyszögprofilok kandikálnak ki azokon a helyeken, ahol lebontották a műanyag építőkockákból készült borítást.

Nehezebb egy igazi vadászgépnél az X-wing Forrás: LEGO



A makettet a Cartoon Network megrendelésére készítették, ezzel reklámozzák a május végén induló The Yoda Chronicles rajzfilmsorozat reklámja lesz. A csehországi üzemből több konténerben szállították New Yorkba hajón a legendás űrvadász makettjét.

Még a legóelemek feliratai is látszanak a maketten Forrás: LEGO



A cseh műhely munkatársai a Lego által kiadott 9493-as modellszámú X-Wing Fighter készlet alapján dolgoztak, amely 560 legódarabból áll. Az ott megadott méretarány alapján építették meg az életnagyságú űrvadászt. Az olyan apróságokra is figyeltek, hogy a kis elemekre nyomtatott cégnév a teljes méretű modellen is megjelenjen.

Szétnyitott szárnyakkal nem lehet látni Luke Skywalker repülőjét Forrás: LEGO



A gépnek nem csak a súlya tekintélyes, hanem egyéb méretei is tekintélyt parancsolóak. A gép szárnyainak fesztávolsága 13,4 méter, a géptest 13 méter hosszú, és 3,3 méter magas. A teljes méretű X-szárnyú alig kisebb, mint az Egyesült Államok jelenlegi legfejlettebb vadászgépe, az F-22 Raptor. Ráadásul a legómodell acélrmerevítése miatt az űrvadász még nehezebb is, mint az üresen csak 19700 kilogramm súlyú F-22-es.