A Microsoft is segíti az amerikai titkosszolgálatot

Vágólapra másolva!
Az új kiszivárgott információk szerint a Skype és az Outlook sem védett a lehallgatás ellen.
Vágólapra másolva!

Erről a Guardian című brit napilap számolt be az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egész világra kiterjedő internetes megfigyelési botránya keretében kiszivárogtatott dokumentum alapján. A rendszert leleplező korábbi amerikai titkosszolgálati alkalmazott Edward Snowden által megszerzett információk szerint a Microsoft segítette a szervezetet abban, hogy képes legyen megkerülni az Outlook.com webes levelezőfelületén elérhető titkosított chates üzenetekhez való hozzáférésben.

A Guardian cikke szerint a Microsoft rendszere még a titkosítás elvégzése előtt hozzáférést nyújt az NSA ügynökeinek az e-mailekhez az Outlook.com-on és a Hotmail levelezőszolgáltatás esetében is. Egy másik dokumentum szerint a Skydrive felhőtárhelyre feltöltött fájlok sincsenek biztonságban a hatóságok megfigyelése elől.

Ezen kívül a dokumentumokból az is kiderül, hogy tavaly július óta a Skype internetes telefonszoftver sem védett a lehallgatás ellen, kilenc hónappal azt követően, hogy a Microsoft felvásárolta a céget, kiskapu került a rendszerbe, amelyen át a video-, és hanghívások egyaránt lehallgathatók - írja a Guardian.

A Skype korábban a fájlcserélő hálózatokhoz hasonló peer-to-peer rendszerben működött, a felvásárlás óta azonban a Microsoft saját, nagy kapacitású rendszereket is beépített az infrastruktúrába. A Prism nevű megfigyelési program keretében az NSA a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), és a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) is megosztja a titokban begyűjtött adatokat - derül ki a cikkből.

Ugyanakkor a Microsoft tagadja a lap vádjait, közlése szerint rendszereiben nem ad automatikus hozzáférést a felhasználói adatoknak semmilyen kormányzati szervnek, csupán a törvényeknek megfelelően, az egyedi adatkéréseknek tesz eleget.