Az egész környéket meg lehet figyelni a wifis szuperkütyüvel

f-bomb v.20
Vágólapra másolva!
A vezeték nélküli kapcsolaton rengeteg adatot lehet begyűjteni ismeretlenekről, a mobilos appok és rendszerek túl sok információt szivárogtatnak.
Vágólapra másolva!

Egy huszonhét éves amerikai it-biztonsági szakértő, Brendan O'Connor olcsó miniszámítógépekből épített olyan wifis lehallgatóhálózatot, amelyet egy átlagember is megengedhet magának. O'Connort saját bevallása szerint egy sci-fi regény elolvasása inspirálta a kísérleti megfigyelőhálózat megépítésére, de őt magát is meglepte, hogy milyen egyszerűen lehet bárkiről adatokat gyűjteni a házilag megépített eszközökkel.

Cigisdoboz méretű kütyü figyelnek mindent

A szakértő cigarettásdoboz méretű Raspberry Pi miniszámítógépeket épített közvetlenül konnektorba dugható műanyag házba, wifiadapterekkel kiegészítve. Egy ilyen F-BOMB névre keresztelt eszköz darabja hatvan dollárnál, vagyis 13 ezer forintnál olcsóbban elérhető, a szakértő pedig tíz darabot épített belőle, hogy képes legyen kísérletképpen kémkedni nem csupán otthonában, hanem a teljes környéken. A kompakt méretű szenzorokat ugyanis könnyen el lehet rejteni akár egy kávézó vagy edzőterem valamelyik félreeső konnektorában, és maguk is nyilvános wifikapcsolaton keresztül továbbítják begyűjtött adataikat a készítőnek.

Az F-bomb v.2-es kiadása Forrás: Origo

Annak érdekében, hogy senki ne perelje be, saját maga után kezdett kémkedni, azt vizsgálta, hogy idegenként milyen információkat lehet kinyerni iPhone-jának használata nyomán. Kísérlete során kiderült, hogy saját iPhone-ja is rengeteg adatot szolgáltat magáról: a szenzorként működő minigépek például felfedték, hogy éppen merre jár, egy randiszájt és egyéb honlapok mobilon való megnyitása során pedig saját fotójára és nevére is fény derült az e-mail címe és a telefonjának típusa mellett. Gyakorlatilag minden olyan információhoz hozzáfér, amely nem titkosítva továbbítódik a hálózaton.

Az sem elég, ha nem kapcsolódunk

O'Connor elmondása szerint a mobil eszközök még akkor is szolgáltatnak magukról hálózati információt, ha épp nem kapcsolódnak egy wifihez, de maga a funkció nincs kikapcsolva. A férfi saját maga által fejlesztett szoftverrel térképen is képes volt elhelyezni a begyűjtött információkat.

Bár a szakértő csak az iPhone működését vizsgálta, elmondása szerint az okostelefonok és táblagépek mindegyikéről rengeteg olyan személyes információ kerül ki, amelyre nem lenne feltétlenül szükség. O'Connor úgy véli, az adatforgalmat titkosító VPN-megoldások által biztosított védelem sem tökéletes, mivel az ezekhez való kapcsolódás néhány másodperce alatt is hasznos információk kerülhetnek illetéktelenekhez, a készülék hardveres azonosítóját pedig egy ilyen kapcsolat sem rejti el.

A Forbes amerikai üzleti lap cikkében felhívja a figyelmet, hogy már kisebb, például egy elektromos hosszabbítóban is elférő kivitelben is készültek már wififorgalmat monitorozó eszközök. O'Connor szerint az egészben az a legfélelmetesebb, hogy a megfigyelést bagóért összeállítható felszereléssel el lehet végezni, nem szükséges hozzá semmilyen hírszerző szerv közreműködése - írja az Ars Technica technológiai hírportál.