Vágólapra másolva!
A Google panorámaképeire épülő katasztrófaszimulátorokban semmi tudományos nincs, de nagyon szórakoztatók.
Vágólapra másolva!

A Google Térképén elérhető utcaképeket használó legjobb szimulációkat gyűjtötte össze a Google Maps Mania nevű blog gyűjtötte össze. Bár a listán elérhető összes szájt valamilyen film vagy tévéműsor promócióját szolgálja, az oldalakat ennek ellenére érdemes felkeresni, mert a magyar felhasználók számára is érdekes látványt nyújtanak.

Gyilkos robotok lepik el a fővárost

Meglepően profi kivitelezésű mini katasztrófafilmet forgathatunk a Chaos in Your Town című szájton, ami egy amerikai biztosító népszerűsítését szolgálja. Keresztnevünk megadása után magunk is a történet szereplőivé válhatunk, de a legérdekesebb lehetőség, hogy bármilyen, Street View-val lefedett címre áthelyezhető a történet.

Tökéletes katasztrófafilmet generál a Chaos in Your Town Forrás: Chaos in your Town

Próbánk során az Erzsébet hidat választottuk a robotok támadásának célpontjául, de az első képsorok a közeli Apród utcában játszódtak, ahol a fent látható gonosz robot előbb felborít egy autót, majd kidönt egy villanypóznát. Végül a híd közepén drasztikusabb dolgok is történnek vele.

Halálos vihar sújt le Budapestre

A kanadai History Channel Perfect Storms című műsorát népszerűsíti a hivatalos oldalon elérhető, Street View panorámaképeket használó szimuláció. Ebben induláskor meg kell adni egy olyan címet, amelyen elérhetők a Google panorámaképei.

A Street View panorámáira épít katasztrófát a Lánchídon a Perfect Storms Forrás: History Channel Canada

Ezt követően egy olyan tévés álbeszámolót lehet megtekinteni, amelynek kulcsfontosságú részleteinél a megadott városban és utcában zajló események is felbukkannak. Az illúzió nem tökéletes, mert sokhelyütt amerikai kertvárosokra jellemző a körítés, de az azért így is látványos, amikor lángnyelvek lepik el mondjuk a Lánchidat. Természetesen mindenki megadhatja a saját lakcímét is kísérletképpen.

Zombik vonulnak az Origónál

Egy brit árösszehasonlító oldalt népszerűsít a Home sweet zombie című oldal, amely vicces külsejű rajzolt zombikat tud varázsolni az utcai panorámákra.

Vicces zombikat varázsolhat utcájába a Home Sweet Zombie-val Forrás:Home Sweet Zombie

Az Origo szerkesztősége és a közeli NAV épület mellé sikerrel transzportáltunk zombikat a félperces jelenet erejéig, amelynek slusszpoénját nem akarjuk lelőni.

Milyen lesz a Föld néhány száz év múlva?

A Föld után címmel Will Smith és fia, Jaden főszereplésével készült mozikba került film amerikai oldalán a Google Térképéről kiemelt látványosságok várható sorsát lehet nyomon követni az ember eltűnését követően. A listán olyan ismert épületek szerepelnek, mint az Eiffel-torony, a Brandburgi kapu, a Big Ben, vagy a Fehér Ház és az amerikai Szabadságszobor.

Ez történne az Eiffel-toronnyal, ha eltűnne az ember Forrás: After Earth Decay

A honlapon többféle nézetből is is meg lehet tekinteni egy-egy híres építmény várható sorsát. A baloldali menüből lehet állítani, hogy utcanézetből (Street), vagy műholdképes nézetből akarjuk látni az épületet, a képernyő alján lévő csúszkával pedig az eltelt időt lehet állítani napjainktól ezer évvel későbbig. A felülnézeti műholdképes nézet azért érdekes, mert ebben a környezet átalakulását is követni lehet: a gondozott parkokat és szilárd aszfaltfelületeket már száz év után növényrengeteg lepi el, néhány száz évvel később pedig már ki sem látszik ezek közül az épített környezet.

A Blaha a Búra alatt

A Stephen King regénye nyomán készült A Búra alatt című tévésorozat az idén debütált, amerikai honlapján ezt a produkciót is Street View-ra épülő oldallal népszerűsítik.

A Blaha a Búra alatt még borzalmasabb Forrás: CBS


A szájton egy virtuális búrát lehet generálni bármilyen kiválasztott címre. Sajnos az effektus elég béna, nekünk a leginkább az Oktogon vagy a Blaha Lujza tér esetében működött.

Van jobb ötlete a virtuális városrombolásra? Ossza meg velünk a Facebookon!