Ilyen egy 900 megapixeles igazolványkép

óriásportré
Vágólapra másolva!
Az óriásfelbontású portrét robotkamera készíti, egy átlagos szemöldök pedig akkora rajta, mint egy nádas.
Vágólapra másolva!

A hatalmas méretű portrékat egy Daniel Boschung nevű német fotós készítette, aki a honlapján magát az arcok térképészének nevezi, mivel művészeti projektje keretében arcokat, műtárgyakat és rovarokat fotóz le hatalmas részletességgel.

Boschung a CNet beszámolója szerint egy Canon 5D Mark II típusú tükörreflexes fényképezőgépet használ egy speciális makróobjektívvel és stúdióvilágítással kiegészítve. A fényképezőt egy robotkarra szerelte, amely összesen hatszáz darab felvételt készít egy-egy arcról vagy festményről, ezeket utólag, szoftveres úton állítja össze egyetlen hatalmas, a panorámaképekhez hasonlóan zoomolható óriásképpé.

A modell szeme kis zoommal nézve Forrás: Daniel Boschung

Ilyen sok digitális fotó exponálása nagyjából fél órát vesz igénybe (percenként húsz darab fotót készít az automatika), ezért az alanyokat a művész egy fejüket stabilan megtámasztó fogorvosi székben helyezte el.

Ilyen hatalmas zoomolást enged az óriásfelbontás Forrás: Daniel Boschung

A művész RoboPhot.com címen elérhető honlapján kilenc ember arcát lehet megtekinteni, ezek mindegyikén hatalmas zoomolásra van mód: egyesével megkülönböztethetők a szemöldök szőrszálai, míg a női modellek esetén a szempillafesték porszemcséi is jól kivehetők. Hasonlóan látványosak a preparált lepkegyűjtemény, illetve a festmények óriásfelbontású változatai is.