Jön a virtuális sisak a Playstationhöz

Project Morpheus, virtual reality headset a PS4-hez
Vágólapra másolva!
A tévé helyett virtuális térben lehet majd játszani a Project Morpheus nevű kütyüvel PS4-en.
Vágólapra másolva!

A Sony egy amerikai játékfejlesztői konferencián mutatta be egyelőre Project Morpheus kódnéven emlegetett virtuális sisakját. A még csak prototípusként létező eszközt a Playstation 4 konzollal lehet majd használni, és a szemüveglencsékhez hasonlóan elhelyezett képernyői, valamint mozgásérzékelő szenzorai révén olyan érzetet kelt majd viselőjében, mintha a virtuális térben tartózkodna.

A hasonló élményt nyújtó Oculus Rift sisakot nemrég az Origo is kipróbálta, az egyelőre fejlesztői tesztváltozatban létező modell azonban még nagyon kis felbontást kínál az optimális élményhez, bár az év elején már egy fejlettebb kiadást is bemutattak készítői.

Ez a prototípus, a fejlesztők nemsokára kipróbálhatják Forrás: Sony

A Sony készülő sisakjáról még csak azt tudni, hogy egy ötcolos, full-HD felbontású LCD-képernyője van, amely kilencven fokos látószöget biztosít. A rendszerben a fejmozgást a sisakba épített szenzorok, a test egyéb részeinek mozgásait Playstation Camera vagy Move irányató segítségével érzékeli, és reprodukálja a virtuális környezetben. Az Oculus sisakjától eltérően a Sony sisakja nem csak a szemeket fedi le, hanem fejhallgatókat is tartalmaz, amelyekkel térhatású hangot közvetít a játékosnak.

A sisak jelenlegi változata még nem képes vezeték nélkül kommunikálni, egy négy és fél méter hosszú dróttal kapcsolható a PS4 konzolhoz, és a sisakban látható történéseket szimultán a tévén is követni lehet. Azt még nem tudni, hogy a sisak mikor lesz megvásárolható, de a Sony nem végleges változatát hamarosan elérhetővé teszi a játékfejlesztő cégek számára. A Sony bemutatójával párhuzamosan olyan pletykák is napvilágot láttak, amelyek szerint a Microsoft is hasonló fejlesztésen dolgozik a Kinect szenzor felhasználásával, a Steam nevű online játékboltot működtető Valve játékfejlesztő cég is dolgozik egy hasonló megoldáson.