Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Magyar találmány játssza ki az amerikai lehallgatókat

telefonos kommunikációt titkosító megoldás, lehallgatás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy korábban informatikatanárként dolgozó magyar fejlesztő szabadalmát használja egy új, az okostelefont lehallgathatatlanná tevő technológia. A katonai szintű biztonság nem olcsó, mert egy memóriakártyába épített miniatűr számítógépen alapul.
Vágólapra másolva!

"Az amerikai nemzetbiztonság lehallgatásától is képes megóvni használóját a Secfone nevű, magyar fejlesztésű technológia. Az androidos mobilokhoz elérhető rendszer lelke egy háromszintű biztonsági pajzs, amelynek leglátványosabb eleme egy Németországban gyártott kriptográfiai chip. Ezt egy microSD-kártyába építve lehet a telefonba helyezni" - mondta az Origónak Zelenák János a barcelonai Mobil Világkongresszuson kiállító magyar cég képviselője.

Egy miniatűr számítógép óvja a kulcsokat

A microSD-kártya tulajdonképpen egy miniatűr számítógép. Saját maga generálja azokat a kulcsokat, amelyeket a beszédhívások, üzenetek vagy egyéb internetes forgalom titkosításához használ a telefonra feltelepített alkalmazás. A bejövő hívások és adatok esetében a dekódolást is ez a lapka végzi. A titkosítás lényegét jelentő kulcsok soha nincsenek a lapkán kívül, azok nemhogy az internetre, de még a telefon memóriájába sem kerülnek bele. A kártya elektronikája viszont annyira érzékeny, hogy ha valaki megpróbálná ellopni belőle a kulcsokat, azonnal tönkremegy. Nem csoda, hogy maga a kártya is annyiba kerül, mint egy átlagos okostelefon, 90 ezer forintért lehet megvenni a Secfone-tól.

A microSD-kártyába épített miniatűr számítógép a rendszer egyik legfontosabb alapköve. Forrás: FOTO-DA Stúdió/Balogh Tamás

A szolgáltatáshoz microSD-csatlakozóval rendelkező telefon szükséges, azaz nem lehet kizárólag beépített memóriával szerelt okostelefonnal - például egy LG G2-essel - használni. Viszont a korábbi kriptokártya egy mozdulattal átköltöztethető egy újabb telefonba. A megoldás egyelőre csak Androidra érhető el, mivel a népszerű platformok közül ez az egyetlen nyílt forráskódú - tehát megvizsgálható működésű - mobilszoftver. Az iPhone zárt rendszerében nem tudnák garantálni, hogy a memóriába került adatok egyéb úton nem férhetők hozzá.

Csipog a szoftver, ha megpróbálják lehallgatni a telefont

A szolgáltatást mobilinterneten vagy wifin keresztül lehet használni, a Skype-hoz hasonlóan, és a biztonságos hívások lebonyolításához mindkét félnek rendelkeznie kell a kódolásokat végző kártyával, valamint egy havi tizenhatezer forintba kerülő előfizetéssel (a mobil-előfizetésen túl, két évre szóló hűségszerződéssel). A miniszámítógép által generált kulcsok nem csupán lemásolhatatlanok, de azokat a Secfone maga sem ismeri, így ügyfeleinek kommunikációjából ő maga is csak értelmezhetetlen adatcsomagokat láthat.

A Secfone-applikáció egyébként folyamatosan figyeli, hogy a telefon rendszerében más program megkísérli-e a hozzáférést a hangjelekhez. Ha ilyet észlel, azonnal leáll: a kémprogrammal fertőzött telefonokat ilyen módon képes kiszűrni. A funkció működését a felhasználók maguk is ellenőrizhetik egy teljesen legális diktafonapp feltelepítésével: ennek indításakor a Secfone azonnal bezárja magát.

A lehallgatási botrány tette népszerűvé

A rendszer alapjául szolgáló technológiát még jóval az Edward Snowden által kirobbantott lehallgatási botrány kitörése előtt, 2003-ban szabadalmaztatta a néhány évvel korábban még informatikatanárként dolgozó Zelenák János és két kollégája. A kész technológia több milliárd forintos hazai magántőke befektetésével készült el. Zelenák szerint ez a sokéves tapasztalati előny a magyar technológiát versenyképesebbé teszi az Edward Snowden által kirobbantott lehallgatási botrány erős visszhangja nyomán megjelenő, hasonló megoldásokkal szemben.

A Secfone csak memóriakártyát befogadni képes, androidos mobillal használható Forrás: FOTO-DA Stúdió/Balogh Tamás

A Secfone 2008 óta kapható, ám kezdetben csak katonai, állami piacra szánták a rendszert. Katonai alkalmazásokat már több tucat ország vásárolt a cégtől. A néhány hónapja kapható polgári célú alkalmazás iránt is komoly az érdeklődés a cég szerint. A technológia jellegéből adódóan minden civil ügyfélnek alá kell írnia egy hosszú nyilatkozatot, amelyben többek közt azt is vállalja, hogy nem használja a megoldást törvénybe ütköző cselekedetek végrehajtására. Amennyiben ezt az ügyfél mégis megszegi, hatósági megkeresés esetén a Secfone kitilthatja a szolgáltatásból. A katonai technológia Európai Unión kívüli exportja engedélyköteles, és a cégnek minden egyes ügyfelét regisztrálnia kell a vásárláskor. A termék forgalmáról nem kaptunk információkat.

Nem csak a titkosszolgálat tud lehallgatni

Zelenák szerint napjainkban már nem csak a titkosszolgálatok kiváltsága a mobiltelefonok lehallgatásának lehetősége. Akár egy bevállalósabb magánnyomozó-iroda is szert tehet olyan - egyébként Magyarországon illegális - felszerelésre, amellyel képes lehet mobiltelefonos hívásokat lehallgatni. Tavaly nyáron Tom Ritter, az iSEC Partners biztonsági cég munkatársa 250 dollár, vagyis csupán mintegy hatvanezer forintos költségvetéssel házilag épített mobilos lehallgató-berendezést, amelynek tudását élőben demonstrálta, de a magyar Hacktivity hackerkonferencián is mutattak be lehallgatási módszert.

Hasonló kártyákat más is használ, a magyar fejlesztésben a kulcskezelés is egyedi Forrás: FOTO-DA Stúdió/Balogh Tamás

Az idei Mobil Világkongresszus egyik nagy újdonsága a Blackphone: az átdolgozott Android-rendszert használó készülék kiemelt adatvédelmi funkciókat és titkosított kommunikációt kínál vásárlóinak. A készülék komoly sajtóvisszhangot kapott, NSA-biztos mobilként hivatkoztak rá. Egy nappal később azonban Phil Zimmermann, a telefon titkosítási megoldását fejlesztő Silent Circle cég vezetője - aki ismert biztonsági szakértő - már maga is helyesbíteni kényszerült a beszámolókat. Szavai szerint "ha az NSA nagyon akarja, a Blackphone-t is képes lesz feltörni egy friss biztonsági résen keresztül", de szerinte egy átlagfelhasználó adatai a készüléken sokkal nagyobb biztonságban és alaposabb kontroll alatt vannak, mint egy tipikus androidos telefonon vagy iPhone-on.

A visszakozás Zelenák János szerint nem véletlen: az amerikaiak lehallgatási botránya óta a biztonsági iparban érdekelt cégek már nem feltétlenül bíznak meg a tengerentúli fejlesztésekben. Az eddigi megrendelőkkel szerzett tapasztalatai szerint a Secfone esetében komoly előnyt jelent, hogy nem köthető sem az Egyesült Államokhoz, sem más nagyhatalomhoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről