Veszélyt jelent a Google adatainkra?

2011 politikai bukásai, Rupert Murdoch, News of the World
Vágólapra másolva!
Rupert Murdoch médiamágnás szerint a Google nagyobb veszélyt jelent személyes adatainkra, mint a megfigyelési botrányba keveredő amerikai hivatal. A milliárdos lapjai ugyanakkor hasonló lehallgatási módszereket vetettek be információszerzésre.
Vágólapra másolva!

Nagyobb veszélyt jelent a Google elektronikai óriás a személyes adatok védelmére, mint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), közölte Rupert Murdoch ausztrál-amerikai médiamágnás, a News Corporation vezérigazgatója.

Rupert Murdoch, a News Corp. vezérigazgatója Forrás: AFP/ Justin Sullivian

A történet érdekessége, hogy a milliárdos üzletembert éppen a kiadója által üzemeltetett lapok eljárás módja miatt hallgatták meg, miután az újságírók képviselők, színészek, közéleti személyiségek telefonjának lehallgatásával jutottak információhoz. Az NSA, és a szövetséges hivatalok hasonló módon végeztek titkos adatgyűjtést, kérdés, ki fér hozzá több adathoz?

Murdoch nem először intézett kirohanást a Google ellen a Twitter felületén. Áprilisban azért támadt az elektronikai óriásra, mert az az amerikai NSA módszereit kritizálta. “A Google az igazi kalóz: ingyen nézhetünk filmeket, miközben reklámokat ad el körülötte. Nem csoda, hogy milliókat költ lobbira” - írta a sajtómágnás.

A keresőóriás 2011 óta a legnagyobb IT-lobbista. A Microsofttól vette át a címet. Három éve a Google 9,68 millió dollárt költött lobbitevékenységre és politikusok meggyőzésére, és azóta vélhetően ez az összeg tovább nőtt. Megfigyelők szerint az IT-cégek az utóbbi tíz évben hasonló mértékben költenek politikai célokra, mint az erről ismert hollywoodi gépezet, vagy az olaj-lobbisták.