Így lesz csak élő a Google Térkép

skybox videó űr műhold repülőtér animáció
Vágólapra másolva!
A legújabb műholdas technológiák mozgóképpel dobják fel a statikus műholdképeket. Nemsokára a Google Térképen is látni fogjuk a járókelőket és az autókat, mert annyira olcsó lett egész műholdflottákat felbocsátani.
Vágólapra másolva!

A Skybox nevű cég bemutatkozó videóin a Google Földhöz hasonló felületen ránagyítanak egy pekingi reptérre, a műholdképes térképen azonban jól látszik, hogy a futópályákon repülőgépek mozognak. A cég másik videóján jól látszik, ahogy egy ausztrál bánya közelében autó halad az úton, később egy Las Vegas-i autópálya gyér forgalmába nyerünk betekintést, ahol a szoftver még az átlagsebességet is kiírja. A bemutató egy amerikai erőműből eregetett füstfelhővel záródik, amelyet a Sim City játékhoz hasonló nézetből láthatunk.

Mindez nem sci-fi, a társaságtól bárki megrendelhet egy ilyen, legfeljebb másfél perc hosszúságú videót, amely egy előzetesen megadott területet mutat. Eric Gunderson, az amerikai Skybox Images vezetője szerint technológiájukban nem az a nagy dolog, hogy jó minőségű műholdas videókat tudnak rögzíteni, hanem az, hogy a felvételeket a konrét helyszínek koordinátáit tartalmazó térképekkel tudják ötvözni. A Skybox rendszere több réteget használ: az egyiken látható az utcák elhelyezkedése – jelenleg az OpenStreetMap közösségi adatbázisát használják, egy másikon az épületek és a táj műholdképe, és erre épül rá a mozgó járműveket és járókelőket tartalmazó videós réteg. Erre az adatok precíz illeszthetősége miatt van szükség.

Egy török aranybánya a SkySat-1 infravörös szűrővel készült felvételén Forrás: SkySat-1, Skybox

A Skybox jelenleg egyetlen kompakt műholdról képes felvételeket csinálni, amelyeket a Föld felett 600 kilométeres magasságban keringő SkySat-1 műholddal készítenek. Ezzel készítettek az ukrajnai zavargások gócpontjáról számító Függetlenség térről is színes felvételt néhány héttel ezelőtt.

A SkySat-1 műhold még a Földön Forrás: Business Wire

A nagyjából hűtőgép méretű szatelliten nagyfelbontású kamera dolgozik, egy képpontja a valóságban 90 négyzetcentiméternek felel meg. A videóhoz 30 képkockát rögzít másodpercenként, tehát szaggatás nélkül látszanak a mozgások. A kamera látószöge 2-szer 1,1 kilométeres területet fed le a Föld felszínén.

A SkySat-1-est amerikai és orosz hordozórakétákkal juttatták fel az űrbe tavaly. A száz kilogramm tömegű műhold napelemekről nyeri a működéséhez szükséges energiát, de akkumulátorokkal is fel van szerelve. Az előzetes tervek szerint 2019-ig lesz üzemképes.

A Skybox jelenleg, egy műholdas üzemben nem képes azonnal a Föld bármely pontjáról felvételt készíteni, ehhez összesen 24 szatellitet kell pályára állítani. A társaságnak a tervek szerint 2016-ig összesen 13 műholdja kering majd a Föld körül, ezzel a flottával pedig már képesek lesznek a bolygó bármely pontját naponta három alkalommal levideózni.

Cipősdoboz méretű műholdak figyelnek

Az amerikai Planet Labs még kompaktabb megoldásban gondolkodik. A társaság februárban üzemelte be pikoméretű kamerás műholdjait a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kis műholdak pályára állítását végző, Small Satellite Orbital Deployer (SSOD) nevű berendezésével.

Mivel ezek a műholdak csupán nagyjából akkorák, mint egy karton cigaretta, a társaság januárban a teljes flottáját fel tudta juttatni az ISS-re egy teherűrhajó belsejében. Pályára bocsátásuk kettesével, folyamatosan történik február közepe óta. A Planet Labs vezetője – a korábban a NASA-nál dolgozó – Will Marshall szerint a kamerák képén 3-5 négyzetméter felel meg egy pixelnek, ám ez a Skyboxénál kisebb felbontás is alkalmas például mezőgazdasági elemzések elvégzéséhez. A huszonnyolc pikoműhold segítségével minden héten lehetőség lesz akár a teljes Föld állapotának megörökítésére, így hatékonyabban lehet nyomon követni a változásokat, mint korábban – nyilatkozta a cég.

Így állítják pályára a Planet Labs pikoműholdjait Forrás: Planet Labs/NASA

A cég elsősorban abban lát üzletet, hogy műholdképeinek felhasználásával segít megjósolni egy-egy adott területen az ültetés és a betakarítás ideális idejét. A mezőgazdasági felhasználás mellett a Planet Labs apró műholdjai természeti katasztrófák felmérését vagy ingatlanpiaci elemzést is lehetővé tesznek majd. Várhatóan néhány hónapon belül kereskedelmi forgalomban is elkezdik árusítani a műholdképeket, miután a tesztek során sikerrel továbbították a első felvételeiket a Földre.

Az élő közvetítés még darabos lesz

Néhány héten belül lehet számítani arra, hogy elindul a kanadai hátterű, de orosz közreműködéssel üzemelő UrtheCast (ejtsd: 'örszkaszt', magyarul: Föld-közvetítés) szolgáltatás. A cég ugyancsak a Nemzetközi Űrállomásra nemrég felszerelt speciális kamerák képét fogja földi vevőállomásokra továbbítani.

A Space.com hírportál február végi beszámolója szerint a rendszer tesztje már sikeresen befejeződött: egy moszkvai állomáson már fogadni tudták mind a nagyfelbontású, mind a közepes felbontású kamera képeit. Az üzemeltetők egyelőre egyik képet sem hozták nyilvánosságra. A kisebbik kamera az északi és déli 51 fokos szélességi körök között pásztázza a Földet, és egy öt négyzetméteres terület látszik rajta egyetlen képpontnak. A nagyfelbontású kamera felbontása egyméteres, ami nagyjából a Google Föld képeivel azonos minőséget jelent, ám tömegrendezvények vagy természeti változások ezen is kivehetők.

Arra azonban már most számítani lehet, hogy az élő műholdkép meglehetősen szaggatós-darabos lesz: a videorendszer ugyanis csupán másodpercenként 3 képkockával érkezik a műholdról. A közvetítés nagyjából háromnegyed órás késleltetéssel fog működni, ennyi időbe telik, amíg továbbítják és digitálisan feldolgozzák a Földre érkező jeleket.

Az UrtheCast honlapján a felhasználók előre megadhatják majd az őket érdeklő címeket, a rendszer pedig automatikusan megmondja, hogy az adott helyszínről mikor várható élőkép, hiszen a kamerák csak azokról a helyszínekről tudnak képet adni, amelyek felett az ISS épp elrepül.

Azt már ma is megnézheti, hogy áll a Föld

A NASA Suomi-NPP nevű Föld-megfigyelő műholdjának naponta frissülő felvételei már most is elérhetők az interneten. Az űreszköz legfontosabb műszerét, a látható fény és az infravörös tartományában működő radiométer (VIIRS) a Raytheon harcászati eszközöket gyártó vállalat fejlesztése volt. A felvételeket a cég teszi közzé a Google Földhöz hasonló felületen. A szolgáltatás Windows és Mac alatt érhető el, de hamarosan okostelefonos és táblagépes appot is kihoznak belőle.

Az VIIRS View nevű felületen három különböző módszerrel készült műholdképeket lehet elérni, amelyek átlátszóságát a képernyő alján lévő ikonokkal rétegenként szabályozni lehet. Az első rétegen hagyományos fotós módszerekkel készült képeken jól láthatók a kontinensek és a felhők. A második rétegen az infravörös tartományban készült felvételeket kapjuk meg.

Európa éjszakai fényei és a tengerek klorofillkoncentrációja a Raytheon VIIRS View szoftverben Forrás: Raytheon

A rendkívül érzékeny VIIRS-szel például a Föld fényeit lehet rögzíteni éjszaka, még egy hajó fényét is képes érzékelni. A réteg bekapcsolásával jól látható, hol helyezkednek el a világ nagyvárosai. A harmadik réteg a tengerek klorofillkoncentrációját jelzi: ez azt mutatja, hogy egy adott területen mennyi növényi plankton fordul elő. (Az apró moszatok együttese hatalmas vízfelületen helyezkedik el, így rengeteg szén-dioxidot köt meg, ezért a klímaváltozás szempontjából sem mindegy, hogy mennyi plankton van a Földön.)

Az alkalmazásban ez a réteg nem naponta frissül, hanem 2012-ben gyűjtött adatokat jelenít meg. A felület használatát jócskán megnehezíti, hogy semmilyen kereső nincs rajta, és egyelőre az országhatárokat jelölő réteget sem lehet aktiválni benne.