Tudjuk, milyen laptopot fog venni

ces 2015 tablet
LAS VEGAS, NV - JANUARY 06: Attendees use Polaroid tablets at the 2015 International CES at the Las Vegas Convention Center on January 6, 2015 in Las Vegas, Nevada. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, runs through January 9 and is expected to feature 3,600 exhibitors showing off their latest products and services to about 150,000 attendees. David Becker/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Retina képernyő, szuperkönnyű és extracsendes kivitel: Las Vegasban megvizsgáltuk, mitől lesznek jók a laptopok az idén. Egy biztos, csapkodni és dobálni nem szabad majd őket.
Vágólapra másolva!

A Samsung standján az új Ativ Book 9 jár kézről kézre a látogatók között. Első pillantásra semmi különleges nincs a Macbook Airre hajazó, ultravékony gépben, de amint megfogom, feltűnik, mennyire könnyű. Az adatlapjáról az is kiderül, hogy a 12,2 colos egy kilót sem nyom a mérlegen, és az Apple gépéhez hasonlóan ennek a háza is alumíniumból készült.

Itt a laptop, ami nem zúg, mégsem lassú

Ez a laptop összecsukva sem vastagabb 12 milliméternél, a tüzetesebb vizsgálat során arra is fény derül, hogy a vékony kivitel annak köszönhető, hogy ebben a laptopban nincs hűtőventilátor. Ilyen gépek eddig is léteztek laptopként és tabletként is, de az Intel Core M nevű új processzorával képesek először komolyabb feladatokhoz is elegendő teljesítményre.

Nem látványos kívülről, pedig szupervékony, és nem mozog benne semmi: a Samsung Ativ 9 notebook Forrás: Samsung


Nem véletlen, hogy a Retina-kijelzős táblagépekhez képest gagyi LCD-kkel szerelt tipikus laptopoktól eltérően az Ativ 9-esbe már egy iPad Airrel is versenyképes, 2560 x 1600 pixeles felbontású – érintéseket nem érzékelő – képernyő került: ezen már nagyjából ugyanolyan jól olvashatók a betűk, mint egy jobb táblagépen, a használat során később fárad el a szemünk, de a filmek, játékok is szebbek rajta. Mivel a gép belsejében már winchester helyett is SSD meghajtó dolgozik, DVD-meghajtóval pedig eleve fel sem szerelik, semmilyen mozgó alkatrészt nem tartalmaz, így nincs is minek zúgnia benne.

Akár kétnapos üzemidő is elérhető

Ugyancsak a Core M lapka dolgozik a Toshiba standján kipróbált hibrid gépben, a Portégé Z20T-ben is. A Samsung hagyományos laptopjával ellentétben a billentyűzet levételével ez a készülék tabletként is használható, bár a 12,5 colos képernyője csak full-HD felbontású, tehát nem olyan szép, mint a Samsungé. Viszont nem csupán tapogatni lehet, hanem a mellékelt – próbánk során vékonykának tűnő – digitális tollal írni is lehet rá.

A Toshiba hibridje billentyűzettel együtt másfél kiló tömegű, a táblagép része azonban csak nagyjából hétszáz grammos, bár egy normál tabletnél még ez is nehezebb. Önmagában a táblaegység 9 órás üzemidőt biztosít, ám telepet a billentyűzetbe is szereltek – ezzel 17,4 órára nő az üzemidő. Vagyis több mint két napig nyugodtan lehet dolgozni rajta a konnektortól távol. Mindkét készülék nagyjából annyiba fog kerülni, mint egy Macbook Air, vagyis 300-400 ezer forintos áron számíthatunk rájuk, bár a Samsung hivatalosan nem árul Magyarországon számítógépeket.

A Toshiba Portégé Z20T-vel akár két nyolcórás munkanapot is végigdolgozhat áram nélkül Forrás: Toshiba


Az Intel új lapkájának megjelenésével az Apple szupervékony gépe is biztosan átalakul. Horváth András, az iStyle nevű Apple-kereskedés vezetője gyorsabb működést és hosszabb üzemidőt vár a fejlesztéstől, de elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a Macbook Airből teljesen eltűnik a hűtőventilátor. Az új chip végre a Retina-képernyőt is elhozhatja az olcsóbb Air laptopokba. A munkára szánt Pro modellben viszont biztosan maradni fog az aktív hűtés, bár a szolidabb melegedés miatt a hűtés még halkabbá válhat, Retina-kijelzője pedig már régóta van.

Olcsóbban is lehet szuperlaptopja

Ennél olcsóbban is lehet az idén klassz laptopja bárkinek, az ugyancsak kettészedhető kivitelű Asus Transformer Chi T300-as például hétszáz dolláros, tehát 200 ezer forint körüli áron fog megjelenni, bár a full-HD-nál nagyobb – 2560 x 1440 pixel – felbontású érintőképernyőért és a jó felszereltségért néhány tízezres felárat kér ez a cég, és a gépház sem prémium minőségű anyagokból készül.

Az Asus Transformer Book Chi T300-as viszonylag jutányos áron lesz jó laptop Forrás: Asus


A hűtőventilátort ebben a gépben is hiába keressük, így lehetséges, hogy a tablet egysége csak 76 milliméter vastag, de laptopként összehajtva is alig több másfél centinél a vastagsága. A billentyűzet meglepő módon Bluetoothon kommunikál a géppel, így szétszedett állapotban is lehet gépelni rajta. A főegység ugyancsak hétszáz grammot nyom, a billentyűzettel együtt pedig másfél kilósra nő a gép tömege. A Chi olcsóbb a Toshiba gépénél, ugyanakkor jóval rövidebb, nyolcórás az üzemideje.

Nem mozog semmi az új laptopunkban

Nem csupán marketingszöveg, amit a Core M lapkával szerelt gépek gyártói ígérnek: az új chipek teljesítményben a Core i3 és i5 lapkák kis fogyasztású változatainak teljesítményét hozzák úgy, hogy 15 watt helyett csak 4-6 watt áramot fogyasztanak – magyarázta az Origónak Mézes Rudolf, a Prohardver technológiai portál szakértője.

Nem csak kevesebbet fogyaszt, kevésbé is melegszik elődeinél egy Core M lapka, ezért a legtöbb esetben az ezt tartalmazó gépek nem is igényelnek hűtőventilátort. Ez azért jó, mert ez a laptopok egyik leggyakrabban elromló alkatrésze, míg a mozgó alkatrészt nem is tartalmazó – SSD-meghajtós – laptopok zárt kivitelűek lesznek, nem száll beléjük por, nem kell kitisztítani őket, így jó eséllyel tartósabbak is lesznek, és a kivitelük is kompaktabbá válik. Ám a szakértő szerint nem minden Core M-es gép nélkülözi majd a ventilátort, a nagyobb teljesítményű vagy speciális felhasználásra szánt modellekben továbbra is megmarad az aktív hűtés.

A Lenovo LaVie Z-jében nem is az új lapka van, mégis csak 780 grammot nyom Forrás: Lenovo

A szupergépet ne csapkodjuk!

Bár a Las Vegas-i standokon tudósítónkat biztosították arról, hogy a szuperkönnyű gépek kellően masszívak, Mézes szerint ezeket a szupervékony gépeket valójában a fizikai behatásoktól kell védeni a leginkább. A szupervékony és könnyű laptopok gépházában maga az alaplap már csak egy kis részt foglal el, a gépház zömét az akkumulátor tölti ki.

Miután a gépek háza is nagyon vékony, a telep szolgál merevítésnek, az erőhatások zömét ez fogja fel. Ezért a szupervékony gépeket nem érdemes csapkodni vagy dobálni, mert első körben az akkumulátor fog megsérülni bennük, ami a következő töltésnél akár ki is gyulladhat.