Korlátoznák a drónok szabadságát

Frank Wang, drón, milliárdos, robotrepülőgép
Frank Wang, a világ első drónmilliárdosa
Vágólapra másolva!
Egyre több gondot okoznak a magánterületek felett repkedő drónok, Kalifornia-állam vezetése pedig törvénnyel büntetné a kíváncsiskodó kopterek tulajdonosait.
Vágólapra másolva!

Kalifornia államigazgatása olyan törvényt nyújtott be, amely megtiltaná, hogy a drónok alacsonyan szálljanak magánterület felett. Minden olyen robotrepülő pilótája, mely 106 méteres magasság alatt száll el valaki kertje felett, szabálysértést követne el, ha elfogadnák az indítványt.

A jelenlegi szabályozás nem védi eléggé a magánterületet:

a hatóságok csak egy 122 méteres maximális repülési magasságot határoztak meg, minimumot azonban nem. Amennyiben a törvény hatályba lép, egy drón csak 106 méter felett és 122 méter alatt repülhet majd el magánterület felett.

Vannak, akiket zavar, ha drón repül el a fejük felett Forrás: Forbes

Bár a törvény a magánélet védelmében született, egyesek szerint nem tesz jót a dróniparnak, mert Kaliforniában nagy sikernek örvendenek a robotkopterek, és ha csak olyan modelleket fognak venni az emberek, amelyek tartják a megszabott magasságot, az hosszútávon árthat a piacnak.

Hol túl magasan, hol túl alacsonyan

A drónok repülési szabályozása egyre komolyabb probléma az Egyesült Államokban. Amióta az Amazon bejelentette, hogy szeretné robotjárművekkel kiszállítani a vásárlók csomagjait, a Szövetségi Légügyi Hatóságon egyre nő nyomás egy új, mind a dróncégek, mind az átlagpolgárok jogait kiszolgáló regula megalkotása miatt.

Közben a drónok egyre több felfordulást okoznak:

nemrég pont Kaliforniában akadályozták egy veszélyes erdőtűz oltási munkálatait, de volt már példa drónos drogcsempészésre és fegyveres konfliktusra is. Sőt, a légiforgalmat is fenyegetik a kéretlen kopterek.