Minden egyes falatot figyel az okosnyaklánc

wearsens nyaklánc
Vágólapra másolva!
Szól, ha nem eszünk, nem iszunk eleget, nem vettük be a gyógyszert vagy túl sokat dohányzunk.
Vágólapra másolva!

Minden egyes nyelést gondosan megfigyel a WearSens okosnyaklánc, amely a különböző rágási és nyelési minták alapján meg tudja állapítani, hogy mit ettünk vagy ittunk. A pántot egy piezoelektromos szenzorral szerelték fel, amely azt figyeli, hogy összenyomás hatására (avagy a rágás) milyen elektromos feszültség és alakváltozás következik be különböző anyagokban.

Tudja, ha forró az ital

Amikor eszünk, vagy iszunk valamit, a rágás és nyelés hatására kisebb rezgések futnak végig a nyak és a mellkas felszínén. Ezeket az apró vibrálásokat észleli és elemzi ki a szenzor. Ez alapján meg tudja állapítani, hogy szilárd vagy folyékony táplálékot fogyasztottunk, sőt azt is, hogy maga az étel mennyire volt kemény és ropogós, vagy inkább puha.

A nyaklánc minden egyes falatot figyel Forrás: WearSens

A Wear Sens 90 százalékos bizonyossággal tudta megállapítani, hogy szilárd vagy folyékony volt az étel, illetve, hogy forró vagy hideg az ital. A táplálék keménységét az esetek háromnegyedében állapította meg helyesen.

Több mint 30 féle ételt ismer

Az eszköz személyreszabásához megkérték egy nyaklánc viselőjét, hogy egyen meg egy szendvicset, majd fogyasszon el 3,5 deciliter üdítőt, a bőr felszínén keletkező rezgéseket pedig eltárolta a nyaklánc, magyarázza a Wear Sens működését Madzsid Sarrafzadeh, fejlesztő, a kaliforniai egyetem (UCLA) elektromérnöke.

Bluetoothon továbbítja az adatot, gombelem látja el árammal Forrás: WearSens

Az adatokat Bluetoothon keresztül továbbítja okostelefonra, az app pedig a minták alapján egyre jobban kiismeri, hogy melyik rezgés mit jelent. Eddig több mint 30 féle ételtípust teszteltek a készüléken, de a csapat reményei szerint a jövőben több mint ezer táplálékot is meg tud különböztetni. A nyaklánc gombelemmel fog működni, vélhetően cserélni is nagyon ritkán kell majd.

A leszokásban is segíthet

Az eszközt egészségügyi, megelőzési céllal, egy egészséges étrend és diéta megtartásához is lehetne használni a jövőben. Azt is érzékelné a nyaklánc, ha egy tablettát nyeltünk le, vagy egy cigit szívtunk el, így dokumentálni lehet, hogy egy páciens helyesen szedte-e az előírt orvosságot, illetve segíthet a leszokásban.

A tüdőtranszplantáción átesett betegeknél is hasznos lehet, ugyanis az abnormális légzés általában az első jele annak, hogy a szervezet elutasítja az idegen sejteket.