Ilyet még a kormány se csinált: a UPC felszámolta az internet szabadságát

Facebook stressz
Vágólapra másolva!
Nem áprilisi tréfa: a UPC ügyfelei nem érték el három napig egyebek közt az RTL Klub és a közmédia oldalait, sőt az internet is akadozott.
Vágólapra másolva!

A UPC és az Externet között április elsejével megszűnt a közvetlen adatkicserélés, értesült a HWSW. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a UPC ügyfelei árom napig nem érték el az Externet szervereiről elérhető tartalmakat, így rengeteg portált, például az RTL Klub és a közmédia oldalait se. Vagyis nem műszaki hiba, hogy sem vezetékes, sem mobilos hálózatról nem töltöttek be az érintett weboldalak.

Az ügyfelek felháborodtak Forrás: Thinkstock

Ennek ellentmond a UPC tájékoztatása a közösségi oldalakon. A Facebookon például az egyik előfizető kérdésére a UPC Magyarország azt írta: "a problémát az Externet és hálózatunk közötti probléma okozza. Kollegáink felvették a társszolgáltatóval a kapcsolatot, annak javítása folyamatban van. A hiba elhárításáig türelmed szeretnénk kérni."

Akadozott az internet is

Az Origóhoz beérkezett visszajelzések alapján ma délelőtt már több UPC-s ügyfél is el tudta érni például az RTL Klub honlapját, de elég vegyes a körkép: míg Budapesten a IX. kerületben betöltöttek az érintett, externetes portálok, addig Pécelen például továbbra sem elérhetőek. Délután 12-13 óra között váratlanul helyre is állt a probléma: erről bővebben itt olvashat.

Kellene szólni a marketingeseknek, szövegíróknak, hogy a "Felejts el minden kötöttséget" szlogen helyett a Felejts el né...

Posted by Zsellér Grandioso on 2015. április 2.

Olvasóink visszajelzése alapján reggel óta folyamatosan akadozott az internetszolgáltatás is a UPC hálózatán: a délelőtt kiadott (és azóta visszavont) facebookos közlemény is ezt erősíti meg. A cég oldalelérési (DNS) problémára hivatkozott, de mint a bejegyzésre érkezett kommentekben is felvetették, összefüggés lehet aközött, hogy nem volt elérhető a szolgáltatás, és hogy megszüntették a budapesti adatcserélő központon (BIX) folyó adatcserét.

A helyzetre reagálva a dühös kommentek után gyorsan megjelentek a UPC-s mémek is.

Begyűrűzött hazánkba is

Úgy tűnik Magyarországra is begyűrűzik az internet semlegességét érintő vita. Ez az Egyesült Államokban odáig fajult, hogy a tartalomgyártók (mint a Netflix, a YouTube vagy jelen esetben az RTL Klub) és az internetszolgáltatók (például A&T, UPC, Vodafone, Telekom) között dúló harcba fentről, politikai szinten kellett beleszólni, hogy megvédhessék a felhasználókat.

Amerikában a szövetségi kommunikációs bizottság (FCC) határoz arról például, milyen mértékben nyúljanak be a két fél háttéregyezségeibe. Ezen megegyezések értelmében a kábel- és telefonszolgáltatók fizetség ellenében egyes tartalmaknak "gyors sávot" biztosítanának, egyenlőtlen helyzetet teremtve a fizető és nem fizető cégek között a világhálóhoz, és így a fogyasztókhoz való eljutásban.

Fizetnek vagy marad a belassulás?

A mostani esetben az a nagy kérdés: vajon a tartalomgyártók azért, hogy elérjenek minél több felhasználóhoz hajlandóak lennének-e fizetni a UPC-nek, vagy inkább beiktatnak egy olcsóbb, külföldi szolgáltatót, amelyen keresztül futhat az adat, vállalva, hogy így lassabban, akár fél perccel is tovább töltenek be az érintett oldalak - az internetezők viszont nem éppen türelmesek.

Miért pont most?

A UPC anyavállalata, a Liberty Global International másfél éve váltott a B kategóriás, budapesti adatcserélő központról (BIX) A kategóriásra, így már nem köteles a hazai szolgáltatókkal ingyenesen (avagy önköltségen) adatot cserélni. Miután a BIX-en keresztül folyt az Externet szerverein elérhető adat is, ezért most az nem jut el a UPC ügyfelekhez.

A HWSW úgy tudja, az, hogy megszűnt az Externettel való megállapodás egy üzleti döntés következménye: vagyis a UPC bevételi forrásként kezeli a hálózatán futó adatokat. Új BIX-tagokkal már nem kötnek szerződést, a régiekkel pedig fokozatosan megszüntetik, hacsak nem hajlandóak fizetni.

A BIX visszajelzése alapján is úgy tűnik, hogy nem műszaki hiba, hanem szándékos leállás történt április elsején. Angeli "Angelo" János, az adatcserélő központ műszaki vezetője csütörtök délután a következőket írta:

Forrás: hup.hu