Testük százszorosát bírják el az apró robotok

Vágólapra másolva!
Akkorák, mint egy gyufásdoboz, de képesek falra mászni, és akár testük több százszorosát is elbírhatják.
Vágólapra másolva!

A „kicsi a bors…” kezdetű közhellyel lehetne élni azon robotok láttán, melyekről a New Scientist számolt be a napokban. A Stanford Egyetem mérnökei által készített botok képesek testsúlyuk százszorosának, sőt, akár kétezerszeresének cipelésére is. Az apró szerkezetek ezen kívül falat mászni is tudnak.

A hihetetlenül erős robotok titka a lábukban rejlik, melyet a gekkók képességeiről mintáztak: mikor lehelyezik lábukat, az abban a pillanatban a felülethez tapad, majd a következő lépésnél újból felenged. Mozgásukat szintén az állatvilág ihlette, leginkább egy giliszta mozgására hasonlít közlekedésük.

A leginkább figyelemre méltó a robotok óriási ereje, egy 9 grammos robot akár egy kilogrammos tárgyat is képes magával húzni. Van ennél apróbb kiszerelés is: a 20 milligrammos miniatűr változatot mikroszkóp alatt rakták össze, ez akár egy 500 milligrammos gémkapocs elcipelésére is képes.

A legerősebb robot a μTug névre hallgat, a mindössze 12 grammos bot akár teste kétezerszeresét is képes elhúzni. „Ez olyan, mintha egy ember elcipelne egy kék bálnát” – magyarázta David Christensen, a labor egyik dolgozója.

A robotokat jövő hónapban nagyközönség előtt is megmutatják, egy robotokkal és automatizált rendszerekkel foglalkozó nemzetközi konferencián, Seattle-ben.