Vágólapra másolva!
Új, centiméteres pontosággal mérő GPS-t fejlesztett ki a Texasi Egyetem. Első körben a mobilok, és a VR-sisakok kaphatnák meg a technológiát, de a drónszállítás és az autókba épített balesetmegelőző rendszer is minden eddiginél pontosabbá válhat.
Vágólapra másolva!

A Texasi Egyetem bejelentette, hogy kifejlesztettek egy olyan eljárást, melynek köszönhetően a korábban viszonylag pontatlan GPS-eszközök ezentúl akár centiméteres pontossággal is képesek lehetnek meghatározni egy adott jeladó helyzetét.

Ilyen megoldások persze eddig is léteztek, csak épp nem túl olcsón: több száz dollárba kerülnek, ami lehetetlenné teszi a fogyasztói piacra való betörésüket - inkább tudományos körökben (például geológia) alkalmazzák őket. A mostani technológia viszont már jó áron gyártható, így akár egy okostelefonba is be lehet építeni.

A drón, a VR és az autóipar is jól járna

Pontosan ez volt a célja a kutatást egy ideje felkaroló és támogató Samsungnak: a gyártó egy speciális kiegészítőben gondolkodik, amely akár a jelengenerációs okoseszközöket is fejlett GPS-rendszerrel felszerelt, szuperérzékeny kütyükké teheti.

Kezünkbe hozhatja a drón a rendelt csomagot Forrás: Amazon

A pontosabb mobilos helymeghatározásból a drónszállítás, az autóipar, és a virtuálisvalóság-technológia is profitálhat. A rendelő kezébe érkezhet a levegőből a csomag, az autók helyzetét centiméterre pontosan meg lehetne határozni, így a balesetmegelőző rendszer még tökéletesebbé válhatna. A gamerek ezentúl nem csak házon belül, de kint is tudnának társaikkal együtt játszani: a helyzetüket és az irányt is pontosan érzékelnék a sisakok.

Sisakban rohangálhatnánk kinn, a belvárosi utcákon

A virtuális- és kiterjesztett-valóság eszközök egyelőre nem használnak GPS-t. Az új rendszer érzékenységének köszönhetően azonban minden eddiginél pontosabban lehetne 3D-s grafikával újraalkotni valós környezeti elemeket, mint például egy hátsó kertet, vagy – hogy egy kicsit konstruktívabb és reálisabb példával éljünk – egy autóverseny-pályát, belvárosi utcát.

A mobil aktuális szent grálja

A technológia háttere egyébként viszonylag egyszerű megoldásokon alapszik: a GPS-adóvevőt antennaszenzorokkal teszik érzékenyebbé a mérnökök, melyeket egy speciális szoftverrel kalibrálnak be a lehető legpontosabbra.

Humpreys és csapata annyira bízik a fejlesztésében, hogy már létre is hoztak egy startup vállalkozást a készülék gyártására: a Radiosense a jövő egyik befutója lehet, feltéve, ha nem csúszik el valamin, hisz a könnyen hozzáférhető, centiméteres pontosságú helymeghatározás a mobiltechnológia egyik aktuális szent grálja.