Eltiltják az okostelefontól a közalkalmazottakat

arab telefonon beszel iran
Iran's ambassador to the International Atomic Energy Agency (IAEA) Reza Najafi (R) talks on hi mobile phone as he arrives at the United Nations headquaters in Vienna on October 28, 2013 for another round of expert talks between the UN nuclear watchdog and Iran. Iran's top nuclear negotiator called Monday for a "new approach" in ties with the UN atomic watchdog, kicking off a series of meetings preparing for tough talks with world powers next week. AFP PHOTO / DIETER NAGL
Vágólapra másolva!
Az iráni hivatalnokok nem használhatnának okostelefont, hogy az ország ezzel is védje a titkos adatokat.
Vágólapra másolva!

Irán megtiltaná a titkos adatokhoz is hozzáférő állami munkatársaknak, hogy okostelefonokat használjanak. Az új szabályra azért van szükség, mert az ország vezetése tart az értékes információk kiszivárgásától.

Golamreza Dzsalali tábornok szerint

az okostelefonok komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejtenek.

A rajtuk tárolt adatok ugyanis gyakran a felhőben kötnek ki, ahonnét lehetetlennek tűnik eltávolítani őket.

A szóban forgó jogszabály már csak arra vár, hogy elfogadják. Amennyiben ez megtörténik, úgy az iráni hivatalnokok egy klasszikus mobiltelefont vihetnek magukkal a munkahelyükre, amely sok szakértő szerint azonban lassíthatja az internetes feladatok elvégzésének folyamatát.

Okkal tartanak a technikától

Az iráni szervek persze nem véletlenül tartanak az adatlopástól. A 2010-ben felfedezett Stuxnet féreg gyakorlatilag megbénította az ország atomprogramját, felbecsülhetetlen anyagi károkat okozva így az államnak.