Magyar szoftver figyeli a viselkedést

internet notebook olvas facebook
Man staring at laptop computer
Vágólapra másolva!
A felhasználó viselkedése számtalan dologról árulkodhat, többek között arról, hogy van-e betolakodó a rendszerben.
Vágólapra másolva!

A felhasználó viselkedésének megfigyelésével és elemzésével gyűjt adatokat az a magyar szoftver, melynek célja, hogy tökéletes kibervédelmet nyújtson a külső támadásokkal szemben.

A Blindspotter névre keresztelt program július közepén jelenik meg.

A Blindspotter bizonyos jellemzők alapján felismeri a felügyeletére bízott informatikai rendszer felhasználóit, és észreveszi, ha valami szokatlant cselekszenek.

Az elemzéshez számos információ áll a termék rendelkezésére

a be- és kijelentkezés tipikus idejétől és helyétől kezdve a használt eszköz felbontásán és operációs rendszerén át a gyakran alkalmazott parancsok és protokollok listájáig.

A megszokottól eltérő viselkedés estén az eszköz nem csak riasztást képes küldeni, hanem automatikusan be is avatkozhat egy incidens megakadályozása érdekében.

Apró veszprémi csapatból techóriás

A veszprémi egyetemisták által alapított BalaBit egy évvel ezelőtt jutott 8 millió dolláros (2,2 milliárd forint) kockázati tőkebefektetéshez, amelyből nem csak az új termék fejlesztését finanszírozta, hanem a meglévő európai képviseletei mellett New Yorkban is irodát nyitott a Wall Streeten.

A BalaBit jelenleg több mint kétszáz főt foglalkoztat, az elmúlt éves árbevétele pedig meghaladta a négymilliárd forintot.