A Windows 10 minden lehetséges információt összegyűjt rólunk, de a Microsoft szerint ez a jobb felhasználói élményt szolgálja.

Sok kritika érte a Windows 10-et amiatt, hogy gyakorlatilag a felhasználó minden adatát megszerzi, azokat ráadásul partnereivel is megosztja. A Microsoft blogposztban adott hivatalos indoklást arra, hogy ez miért is szükséges.

A poszt két fő pontot hangsúlyoz. Egyrészt a Windows 10 azért gyűjt információkat, hogy a felhasználóknak megbízható és személyre szabott élményt kínáljon, nem pedig az e-mailjeinkre kíváncsi a cég.

A Microsoft szerint a kémkedés felhasználói érdekForrás: AFP/Jung Yeon-Je

Másrészt a felhasználó szabadon rendelkezhet afelett, hogy mit oszt meg magáról, ezeket az adatokat pedig titkosítva továbbítják a szerverek felé, ahol biztonságosan tárolják azokat.

A felhasználók nem fogadták kitörő örömmel a Windows 10 adatvédelmi irányelveit.

Az alapértelmezett opciók elfogadása egyben beleegyezés abba, hogy a rendszer rengeteg személyes adathoz hozzáférjen.

A részletes leírásban olvasható, hogy ez magába foglalja a felhasználóval és eszközeivel, a Windowson futó appokkal, és a hálózatokkal kapcsolatos adatokat. Ebbe beletartoznak a felhasználó egyéni hirdetési azonosítója, földrajzi helye, gépelési adatai és böngészési előzményei is.

A Windows 10 hatalmas siker, több tízmillió PC-n fut világszerteForrás: AFP/Joe Raedle

A Microsoft szerint az utóbbi hónapban ez több szempontból is hasznos volt: az összegyűjtött adatoknak köszönhetően jöttek rá például arra, hogy melyik grafikai szoftver okozta több felhasználónál is a rendszer újraindulását.

A cég hangsúlyozta azt is, hogy a többi platformtól eltérően mindegy, milyen opciót választunk, sem a Windows 10, sem a Microsoft nem szkenneli az e-mailek vagy más üzenetek tartalmát, hogy azokat hirdetési rendszerek hasznosítsák.