Nem őrzik többé a Wikileaks alapítóját

2015.10.12. 18:30

A brit rendőrség egy vagyont költött rá, hogy valaki a nap 24 órájában őrködjön az ecuadori követség előtt, hátha feladja magát a Wikileaks nevű szivárogtató portál alapítója. Három év után rájöttek, hogy hiába.

Három éve már, hogy a szexuális zaklatással vádolt Julian Assange menedékre lelt az ecuadori követségen Londonban. A brit rendőrség azóta 24 órán át őrködött az épület ajtajánál, hátha a Wikileaks nevű portál körözött alapítója feladja magát.

Ez nem történt meg, a szerv pedig beszűntette az állandó személyes felügyeletet. Helyette más taktikához folyamodva ellenőrzik tovább a követséget.

Julian Assange még mindig körözés alatt állForrás: AFP/John Stillwell

Ez az akció nagyon sokba került a briteknek: tavaly év végéig több mint 9 millió fontot, azaz négymilliárd forintot költött rá az állam, hiába. Assange azóta is a követségen tartózkodik, és esze ágában sincs elhagyni azt. A rendőrség mindenesetre nem adja fel a szokatlan hajszát, részletekbe azonban  nem bocsátkoznak.

Zaklatás miatt körözik

Julian Assange a Wikileaks nevű portál megalapításával vált ismertté. Az oldal célja minél több bizalmas és titkos dokumentum kiszivárogtatása.

Becslések szerint több százezer anyagot szivárogtattak ki az elmúlt években.

Assange mégsem emiatt került bajba, hanem mert két volt munkatársa szexuális zaklatással vádolta meg. A férfi szerint lejárató kampány zajlik ellene, 2012-ben menekült az ecuadori követségre, azóta ott él.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK