Holnap érkezik az eddigi legolcsóbb iPhone

iphone 5c
Vágólapra másolva!
Már csak egyet kell aludni a következő Apple-bejelentésig, amely kivételesen kevés izgalmas újdonsággal szolgálhat. Ha minden igaz, jön egy kicsi iPhone és egy kicsi iPad Pro is, pár Apple Watch-szíj és szoftverfrissítések.
Vágólapra másolva!

Holnap újabb Apple-bemutató lesz a cupertinói főhadiszállástól nem messze. Bár pontosan sosem tudni, mit mutatnak be, nézzük, mi szivárgott ki eddig, mire számíthatunk.

Március 21-én Apple-bejelentés Forrás: Origo

A színes iPhone 5C készülékek óta mindenki várta, hogy újabb Apple-telefonok kapjanak ráncfelvarrt változatot. Volt már szó azóta iPhone SE-ről, 5SE-ről, 6C-ről, sőt iPhone 6E-ről is. Most először úgy néz ki, tényleg látunk ilyesmit.

A valaha volt legolcsóbb iPhone

Az éves őszi iPhone-bejelentésekkel ellentétben az Apple most nem a csúcskategóriás készülékek közt indít új versenyzőt:

a cupertinói cég történetében először mutathat be középkategóriás okostelefont.

A készülék az eddigi információk alapján az iPhone 5S kipofozott verziója lesz, azaz a tepsimobilok után ismét egy 4 colos kijelzővel felszerelt Apple-telefon érkezik. Összehasonlításképp az iPhone 5s 4 colos, az iPhone 6 és 6s 4,7 colos, míg a 6 Plus és 6s Plus 5,5 colos kijelzőt kapott.

A legtöbb forrás iPhone SE néven emlegeti a mobilt, amely az 5s összes fontosabb dizájnelemét átemeli.

Legjobban az iPhone 5s-re hasonlít majd az új készülék Forrás: AFP/Getty/Andrew Burton

Így visszatérhet a kerek hangerőszabályzó, a készülék tetején lévő lezáró gomb és az élesebb, négyszögletes kialakítás is. Belülről azonban alaposan felturbózták az SE-t: állítólag belekerült az iPhone 6s-ből ismert A9-es csúcsprocesszor, a 12 megapixeles kamera és a 4K-s videórögzítés is.

Ami a legnagyobb érdekesség lesz, az az ár. Az értesülések szerint az iPhone 5SE már 450 dollártól megvásárolható lesz, azaz az iPhone 5s indulóárát veszi át. Ha ez így van, akkor

Magyarországon 130 és 160 ezer forint között mozog majd a készülék

új, kártyafüggetlen változata, így ez lehet a valaha volt legolcsóbb új iPhone készülék.

Összemegy az iPad is

Bár az iPadek nagy részét már gyorsan lezavarták a tavaly őszi konferencián, több forrás szerint a mostani bemutatón is számíthatunk egy új jövevényre.

Az iPad Pro az iPhone-hoz hasonlóan megkapja kicsinyített mását,

12,9 helyett egy 9,7 colos méretű táblagépet mutathatnak be. Minden más paramétere megegyezne a nagy változattal.

Marad a processzor, a memória, a négy hangszóró, és persze az Apple Pencil-támogatás is. Kap egy vakut a kamera alá, és egy olyan okoscsatlakozót, amivel a külső fejlesztésű billentyűzeteket is lehet csatlakoztatni kábellel, nem csak Bluetoothon keresztül.

Persze a nagy kérdés az árazás lesz itt is, reméljük, nem szállnak el annyira, mint a nagy Prónál.

Egyéves az okosóra

Közeledik az Apple Watch első születésnapja, így sokan nagy durranásra számítanak az okosórával kapcsolatban. A kereskedők az utóbbi hetekben csökkentették az okosóra árát, habár az Apple Store-ban nincs még változat, sokak szerint ez azt sejteti, hogy

új órán dolgoznak a cég mérnökei.

A második generációs verziót ugyanakkor még nem most mutatják be, inkább a szoftver kaphat frissítést és egy-két újabb funkciót. Ahogy lesznek új szíjak: beszélnek egy katonai stílusú sorozatról és a Hermes márkával közös luxusszíjról is.

Új Apple Watch nem várható, de szíjak fognak érkezni Forrás: iCentre

Valószínűleg az órával kapcsolatban ennyivel kell majd beérnünk, hiszen

a komolyabb szoftveres frissítéseket csak a júniusi WWDC konferencián jelentik be,

így a WatchOS 3-ra is csak ekkor számíthatunk.

Az iOS 10-re vélhetően ugyanígy júniusig kell várni, most csupán a 9.3-as változatot mutatják be. A bétaverziót már a fejlesztők tesztelik, és főleg hibajavításokat tartalmaz majd.

Január óta tesztelik a következő szoftvereket:

  • iOS 9.3
  • WatchOS 2.2
  • OS X 10.11.4
  • tvOS 9.2

Erősödnek a MacBookok

Habár sokan előrevetítettek egy új Macbookot, miután több áruház is akciósan kezdte kínálni az eddigi Apple-laptopokat, nem valószínű, hogy egy évvel az új Macbook bemutatása után újabbat dobnának piacra.

Kevésbé nagy szenzáció, de a MacBook termékcsalád azért egy frissítésen áteshet: megkapják az Intel új Skylake processzorát, ami jobb teljesítményt és megjelenítést ígér.

A tavaly bemutatott Macbook Fotó: Csanádi Márton - Origo

Utóbbira szükség is van, miután az Oculus Rift alapítója kiosztotta az összes Apple gépet, mivel túl gyenge bennük a grafikai egység, és

alkalmatlanok a virtuális eszközök használatára.

Szintén esélyes lehet egy új Mac Pro számítógép bemutatása: a milliós árkategóriában elhelyezkedő számítógép legutóbbi változatát három éve mutatták be, így lassan esedékes egy új verzió.

Inkább felmondanak a mérnökök

Egy ilyen bejelentés olyan alkalom, amikor a szokottnál is több szem szegeződik a cupertinói cégre, így Tim Cook egészen biztosan élni fog ezzel a lehetőséggel, és

ejt pár szót az Apple harcáról az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) a titkosításról.

Az esemény másnapján lesz Tim Cook kongresszusi meghallgatása is. Valószínűsíthető, hogy nem véletlenül alakult így az időzítés.

Tim Cook nem hagyja szó nélkül a titkosítási vitát Forrás: AFP/Justin Sullivan

A The New York Times értesülései szerint a cupertinói cég olyannyira komolyan veszi az ügyet, hogy

az Apple-alkalmazottak inkább felmondanak,

ha az FBI a bíróságon keresztül rákényszeríti a vállalatot az iPhone védelmének csökkentésére. Ha ezt meglépik, azzal komolyan megnehezítik az FBI kérésének teljesítését, hiszen olyanoknak kellene feltörniük a biztonsági rendszert, akik még nem dolgoztak vele.

Az információ hitelességét több forrás is alátámasztja, ám hivatalos megerősítés még nem történt, így izgalmas lesz élőben követni az eseményeket, és figyelni, bejönnek-e a számítások.

A bemutató magyar idő szerint hétfő este hat órakor kezdődik, és szokás szerint nyomon követhető az Apple hivatalos honlapjáról, ahogy az Origón is beszámolunk majd róla.