Izraeli kémprogram támadta az Apple telefonjait

apple spring
CUPERTINO, CA - MARCH 21: Apple CEO Tim Cook speaks during an Apple special event at the Apple headquarters on March 21, 2016 in Cupertino, California. The company is expected to update its iPhone and iPad lines, and introduce new bands for the Apple Watch. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Izraeli fejlesztésű kémprogrammal próbálták feltörni egy arab emberi jogi aktivista telefonját. Az Apple a biztonsági rések megszüntetése után mobiltelefonjaik operációs rendszerének frissítésére kéri ügyfeleit.
Vágólapra másolva!

A Pegazus nevű izraeli kémprogram az Apple iOS 9 operációs rendszerének hiányosságát használja ki - jelentették a Citizen Lab és a Lookout kiberbiztonsági cégek.

A vírus segítségével távolról lehet követni a feltört telefonon zajló beszélgetéseket, kapcsolati adatokat, szöveges üzeneteket és e-maileket, valamint a készülék tulajdonosának hollétét is képesek számon tartani.

A kártevő három még be nem foltozott sérülékenységet használt ki az iOS-ben. Az Apple frissítést adott ki, és felhívta ügyfelei figyelmét,

hogy azonnal telepítsék az iOS 9.3.5-ös verzióját.

Izraeli cég készítette

A kémprogramot az izraeli hadsereg elit (8200-as) hírszerző egységétől leszerelt veteránok fejlesztették a Tel-Aviv mellett székelő, NSO Group nevű vállalkozás keretében. "Egy lépésben, egy linkre rákattintva rabul ejti a telefont. A valaha látott legkifinomultabb kémprogramok egyike" - nyilatkozott Mike Murray, a Lookout kutatója egy szaklapnak.

Az egyetlen érintéssel működésbe lépő kémszoftverért egy kémprogramokkal kereskedő ügynök tavaly novemberben

egymillió dolláros (mintegy 280 millió forintos) jutalmat

ajánlott fel a programozónak, aki képes azt elkészíteni.

Izraeli cég állt a kémszoftver mögött Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Aktivista fedezte fel

A számítógépes kémkedésre az Egyesült Arab Emírségekben élő Ahmed Manszúr emberi jogi aktivista révén derült fény. Manszúr a Citizen Lab biztonsági céghez fordult telefonjával, miután kétszer is ismeretlen helyről érkező SMS-t kapott, amely gyanús linket tartalmazott. A férfi ismert emberi jogi aktivista, aki évek óta az emírségekben folyó önkényes fogvatartás és kínzás ellen emeli fel hangját.

A szálak a 2010-ben alapított, izraeli NSO Grouphoz vezettek. Ezt a vállalkozást két évvel ezelőtt 120 millió dollárért (mintegy 33 milliárd forintért) megvásárolta egy amerikai cég, de irodája és személyzetének nagy része továbbra is Izraelben maradt.

A történtek után az NSO Group közleményt adott ki,

amelyben elismerte a kémprogram létrehozását.

Kijelentették, hogy céljuk a kormányok ellátása technológiai eszközökkel a terror és bűnözés elleni harchoz. "A vásárlókkal aláírt egyezmények megkövetelik a szoftver jogszerű alkalmazását, a termékek csakis a bűnelkövetés megelőzését és kinyomozását szolgálják" - állítják az NSO Groupnál.