Magasról tesznek rá a facebookos barátai, hogy mi van önnel

mobilozó fiatalok bolt
Contestants compete in an early round during the 6th Annual LG US National Texting Championship August 8, 2012 in New York's Times Square. A 16-year-old boy retained his title as America's fastest texter Wednesday in a duel of the thumbs staged before yelling fans on New York's Times Square. Austin Weirschke took home $50,000 prize money for the second time in two years when he bested 10 other texting demons in feats of thumb speed, memory and fluency in texting shorthand. One round was performed with the remaining contestants blindfolded and having 45 seconds to type the verse: "Twinkle, twinkle, little star, how I wonder what you are, up above the world so high, like a diamond in the sky." The event, sponsored by LG Electronics and using the company's cell phones, took place on a traffic island in Times Square. AFP PHOTO/Stan HONDA / AFP / STAN HONDA
Vágólapra másolva!
A Facebook-barátaink túlnyomó részét a legkevésbé sem érdekli, ha mélyponton vagyunk. 150 emberből csak négy az igaz barát. 
Vágólapra másolva!

Hiába a több ezer ismerős a Facebookon, nagy részükre egyáltalán nem számíthatunk – az sem érdekli őket, ha esetleg komoly problémáink vannak. Ezt az állítást támasztja alá Robin Dunbar brit antropológus új tanulmánya is. A kutató azt vizsgálta, hogy az egyre nagyobb aktív közösségi hálózat vajon több szoros kapcsolatot is jelent-e.

Képtelenség mindenkire figyelni

A szakember nevéhez fűződik a róla elnevezett Dunbar-szám is: ez a szám azt mutatja, hogy egy személy hány szoros emberi kapcsolatot képes hosszú távon fenntartani. Dunbar szerint ez a szám legfeljebb 150 lehet,

ennél több emberrel foglalkozni képtelenség.

Mindenki csak véges szabad idővel rendelkezik, és a közösségi interakciókhoz is szükségeltetik érzelmi kapacitás, ami szintén korlátozott.

Legfeljebb 150 kapcsolatot tudunk ápolni, nincs ez másként az online világban sem Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A kutató legutóbbi tanulmányában azt vizsgálta, hogy ez a szabály mennyire érvényes az online közösségi életünkre, és vajon a kiterjedtebb, aktívabb közösségi háló együtt jár-e a mélyülő barátságokkal.

A mennyiséggel nem javul a minőség

A kutatás 3375 olyan 18 és 65 év közötti brit felhasználót vizsgált, akik átlagosan 150 követővel rendelkeztek. A vizsgálat kimutatta, hogy érzelmi válság esetén átlagosan csupán 4,1 ismerősre lehet számítani, és mindössze 13,6-an fejezik ki együttérzésüket.

Legyen akár 1500 vagy 5000 barátunk,

az igazi kapcsolatok mértéke állandó

– a nagyobb közösségi háló nem hozta magával azt, hogy több lett a közeli barátunk.

Ennek másik oka nemcsak a már említett Dunbar-szám és az emberi korlátok, hanem a közösségi média jellege is. Ezek a hálózatok jellemzően olyan emberek bejelölésére biztatnak minket, akik csak nagyon lazán kötődnek hozzánk. Lehetséges, hogy egy futó találkozás vagy munka miatt jött létre a kapcsolat, aztán többet sosem láttuk az illetőt – csak a listánkat bővíti.