1200 megabittel tölt le a Telekom és az Ericsson

telekom sajtotajekoztato telekom Telekom sajtotajekoztato Christopher Mattheisen
Telekom sajtotajekoztato
Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom és az Ericsson Magyarország közösen tesztelte az 1200 megabites mobilnetet Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom és az Ericsson Magyarország a Regionális Digitális Csúcstalálkozón tesztelték a másodpercenként 1200 megabites letöltési sebességet lehetővé tevő mobiltechnológiát.

A továbbfejlesztett 4G+ körülbelül háromszoros teljesítménynövekedést jelent a jelenleg publikusan elérhető leggyorsabb mobilinternethez képest. Ezt több frekvenciatartomány aggregálásával, továbbfejlesztett antenna rendszerrel ás magasabb rendű modulációval érik el.

A frekvenciasávok aggregálásával létrejövő 4G+ technológia már elérhető az élő hálózatban is. Ahogy a berendezések is megfelelnek a Telekom hálózatában telepített eszközökkel.

A mostani 1,2 gigabites sebességgel már az 5G előtt kövezik ki az utat Fotó: Hirling Bálint - Origo

A bemutatott, 1,2 gigabites mobiltechnológia legfőbb újdonsága, hogy ekkora sebességet egyetlen felhasználó számára képes biztosítani a 4G+ (LTE Advanced) által, az Ericsson mai hálózatokban üzemelő rádióhálózati eszközein.

A továbbfejlesztett 4G+ technológia egyelőre még csak laboratóriumi körülmények között mutatható be, azonban

a tervek szerint 2018-ban kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz.

Az 5G-re is készülnek

Az Ericsson 5G hálózatfejlesztési útja is egybevág a bemutatóval: a mai 4G+ hálózatokon 5G funkciókat vezetnek be, amint azok elérhetővé válnak. Így egy fokozatos átmenettel készíthetik fel a mai 4G+ hálózatokat az 5G szolgáltatások nyújtására.

A Telekom és az Ericsson közösen fejlesztik a hálózatot Fotó: Hirling Bálint - Origo

"Miközben tovább növeljük az ügyfeleinknek nyújtott 4G mobilinternet sebességet és a legkisebb falvakba is elvisszük a 4G szolgáltatást, ma egy olyan sebességet és technológiát mutattunk be partnerünkkel, amely

amikor a hálózatba kapcsolt több milliárd eszköz egymással is kommunikálni fog, és elérkezik a dolgok internetének (IoT) korszaka" – mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

A cég elmondása szerint a Telekom 4G hálózatának országos lakossági kültéri lefedettsége jelenleg 97,8 százalékos. Megkezdték a kistelepülések 4G technológiával való lefedését is,

egy éven belül több mint 2600, hatezer főnél kisebb lélekszámú településre is eljut a szupergyors mobilinternet.

A Telekom emellett tovább fejleszti már meglévő 4G hálózatát is. Az ügyfelek nagy részének adott a névleges, másodpercenként 150 megabites maximális letöltési sebesség. A lakosság 25 százaléka pedig már hozzáfér a névleges, másodpercenként 2-300 megabites maximális sebességű 4G+-hez is. Alig két hete pedig a másodpercenként 450 megabites 4G+ szolgáltatás is bemutatkozott Gödöllőn.