Eljárást indít az EU az Android miatt

google logo tábla
MOUNTAIN VIEW, CA - SEPTEMBER 02: The new Google logo is displayed on a sign outside of the Google headquarters on September 2, 2015 in Mountain View, California. Google has made the most dramatic change to their logo since 1999 and have replaced their signature serif font with a new typeface called Product Sans. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság elküldte kifogásközlését a Google-nek, a társaság megszegte az uniós antitrösztszabályokat. Olyan módon élt vissza erőfölényével, hogy korlátozásokat vezetett be az Android operációs rendszert használó eszközök gyártóival szemben.
Vágólapra másolva!

Az uniós trösztellenes szabályokat megszegve visszaélt erőfölényével a Google azáltal, hogy korlátozásokat vezetett be az Android rendszerű eszközök gyártóival szemben - tájékoztatta szerdán az Európai Bizottság (EB) közleményben az MTI-t.

A Bizottsághoz közeli források múlt héten állították azt, hogy a Google hamarosan megkaphatja a kifogásközlést, amely bizonyítékokkal alátámasztva összegezné, miként élt vissza a szoftverből adódó mobilpiaci fölényével. A Google és annak anyavállalata (Alphabet) valóban megkapta a Bizottság előzetes álláspontját,

a cégnek most módjában áll válaszolni a Bizottság aggályaira.

Több fronton is támadják a keresőóriást Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az EU versenyjogi hatósága még tavaly indította el a vizsgálatot a versenytársak panaszára. A Google-nek a mobilpiacon nyolcvanszázalékos részesedése van, az okostelefonok 80 százalékán Android operációs rendszer fut. A panaszosok szerint ezzel él vissza a cég.

A kifogásközlésben a Bizottság is azon a véleményen van, hogy a Google megszegte az uniós versenyszabályokat a korlátozásokkal – tudatta a Bizottság sajtóközleményében. A gyártóknak az androidos eszközök többségén előzetesen telepíteniük kell a Google Search keresőjét,

ennek kell lennie az alapértelmezett vagy kizárólagos szolgáltatásnak.

Ez megakadályozza a konkurens keresőmotorokat abban, hogy a piacra jussanak, és elfojtja az innovációt.

A Bizottság véleménye szerint ezek az üzleti gyakorlatok azt eredményezhetik, hogy

a Google Search erőfölénye tovább erősödik

az általános internetes keresőszolgáltatások piacán.

Az előzetes állásfoglalás szerint ez a magatartás végső soron kárt okoz a fogyasztóknak, és elfojtja az innovációt.

A Google MTI-hez eljuttatott reagálása szerint az Android hozzájárult egy jelentős és fenntartható ökoszisztéma kialakulásához, amely mindenki számára hozzáférhető innovációra épül. Közleményükben idézik Kent Walkert, a társaság alelnökét és jogtanácsosát, aki kijelentette: "várakozással tekintünk arra, hogy az Európai Bizottságnak is megmutathassuk az Android rendszer versenyt támogató hatását és a fogyasztók számára nyújtott előnyeit."

A Google álláspontja

A Google blogbejegyzésben tette közzé nyilvános állásfoglalását az üggyel kapcsolatban.

"Az Android hozzájárult egy jelentős és fenntartható ökoszisztéma kialakulásához, amely nyílt forráskódú szoftverre és mindenki számára hozzáférhető innovációra épül. Várakozással tekintünk arra, hogy az Európai Bizottságnak is megmutathassuk az Android rendszer versenyt támogató hatását és a fogyasztók számára nyújtott előnyeit” – mondta Kent Walker alelnök és jogtanácsos.

Kifogásközléskor a Bizottság írásban tájékoztatja az érdekelt feleket a velük szemben emelt kifogásról. A címzettek ezután írásban válaszolhatnak, és kérhetik szóbeli meghallgatásukat a Bizottság és a nemzeti versenyjogi hatóságok képviselői előtt.

A kifogásközlés megküldése semmilyen hatással nincs a vizsgálat kimenetelére.

A Bizottság csak azt követően hozza meg végső döntését, hogy a felek gyakorolták a védelemhez való jogukat.