Jogtalanul hekkelte meg pedofilok gépeit az FBI

internet, pornó, pedofil, illusztráció
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Első alkalommal hagyta figyelmen kívül bíróság az FBI gyermekpornóval kapcsolatos bizonyítékát arra hivatkozva, hogy a szövetségieknek nem volt érvényes engedélyük hackelésre. Az FBI egy pornóoldal üzemeltetését vette át titokban, hogy malware-rel deríthesse ki a pedofilok IP-címét. Így jutottak hozzá a bizonyítékokhoz, ám nem kértek engedélyt a megyei legfelsőbb ügyésztől.
Vágólapra másolva!

Nem fogadta el a Massachusetsi bíróság az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) bizonyítékait egy gyermekpornó-üggyel kapcsolatban. A szövetségiek januárban vallották be, hogy egy pornóoldal üzemeltetését vették át titokban, így próbálták lekapcsolni a sötét weben rejtőzködő, anonimitásba burkolózó bűnözőket.

A Playpen nevű oldal mögé bújva több ezer felhasználó IP-címét szerezték meg, majd több pedofilt is sikerült letartóztatniuk. Előállították többek közt Alex Levint is, akinek ügyvéde írásban kérte a bírót:

zárja ki a bizonyítékot.

Az engedély miatt buktak el Forrás: AFP/Thomas Coex

Az ügyvéd kifogásolta, hogy a beavatkozásra nem volt érvényes engedélyük a szövetségieknek. A helyi szabályozás ugyanis kimondja, hogy az ilyen jellegű hackeléses műveletekhez kötelező a megyei legfelsőbb ügyész jóváhagyása, az FBI pedig csak alacsonyabb tisztviselőknek jelezte előre a beavatkozást.

A bíró ezért semmisnek tekintette a megszerzett bizonyítékokat.

Az Amerikai Szabadságjogok Egyesülete (ACLU) szerint ez az első olyan alkalom, amikor a bíróság kizárja a hackelésből származó bizonyítékokat.

A Flash sebezhetőségét használták ki

Az FBI ügynökei 2012-ben használtak először olyan kódot, amivel képesek voltak a böngészőkben lévő Flash bővítmény sérülékenységét kihasználva beazonosítani a Toron keresztül gyermekpornóval kereskedő, elviekben visszanyomozhatatlan felhasználókat.

2015-ben két héten keresztül működtették a Playpen nevű weboldalt, ami több mint 250 ezer regisztrált tagjával az egyik legnagyobb pedofilszájt volt. Az oldal több mint 23 ezer erotikus videót és képet tartalmazott gyermekekről. Az FBI egy kártevőt helyezett el az oldalon, ennek segítségével követte vissza a felhasználók IP-címét és operációs rendszerét.

Az FBI nem először folyamodott ehhez a módszerhez. Ahelyett, hogy rögtön lelőnék a felfedezett oldalt, helyette

megpróbálják azon keresztül azonosítani a látogatókat,

amennyiben gyanús jeleket észlelnek. Például ha a felhasználó gyermekekről készített erotikus felvételeket tölt fel, vagy nyíltan beszél bántalmazásról, erőszakról.