Perelnek a Disney kirúgott informatikusai

mickey egér disney részeg hajléktalan
Vágólapra másolva!
Nem csitul a Disney körüli botrány: perlik a céget a kirúgott informatikusok. Állítják, a Mickey egeres vállalat olcsóbb, külföldi munkaerőt vett fel, majd őket kérte fel, hogy lemondási idejükön túl tanítsák be az újoncokat.
Vágólapra másolva!

Jogtalan módon vett fel külföldi, olcsóbb munkaerőt a Disney, majd bocsátotta el meglévő, amerikai dolgozóit, állítják a céget perlő, kirúgott informatikusok.

A felmondási időn túl még 90 napig tartották volna őket a vállalatnál, hogy képezzék ki utódaikat.

Állítólag azt mondták az elbocsátott alkalmazottaknak, ha ezt nem teszik meg, nem kapják meg a nekik járó bónuszokat, és végkielégítést.

Nem jártak el jogszerűen

A floridai bíróságon Dena Moore, és Leo Perrero nevében indítottak csoportos keresetet a Disney, és az érintett munkaközvetítők ellen.

A dokumentumok szerint az új, külföldi munkaerőt jogtalan módon, H1-B típusú vízummal vette fel a cég. Ilyet akkor igényelhet egy bevándorló, ha előre egyeztetett szakmai feladatra utazik az Egyesült Államokba, ilyenkor az adott cég is beadja kérelmét az amerikai munkaügyi minisztériumhoz.

Ehhez a módszerhez viszont csak akkor folyamodhatnak a vállalatok, ha az adott pozíciót nem tudják hasonló, vagy jobb képességű amerikai jelentkezővel betölteni. Ráadásul a vízum igénylése előtt a cégnek nyilatkoznia kell, hogy a külföldi munkaerő felvétele nem jár amerikai alkalmazottak elbocsátásával.

Több száz elbocsájtott

A két felperes szerint tavaly körülbelül 200-300 informatikus szerződését mondták fel, miután felvették olcsóbb utódaikat. Amikor a botrány kirobbant, a Disney azt állította, mindössze 135 embert érint a tömeges elbocsátás.

Úgy éreztem az ország gazdaságát pusztítom azzal, ha egy olyan újoncot tanítok be, aki idejön, elveszi a munkám, és feltehetően majd más emberekét is" - nyilatkozta Perrero, akinek helyét egy Indiából érkező informatikus vette át a Disneynél.

A cég elismerte, hogy néhány munkákört indiaiaknak adott át, viszont közölték: a náluk alkalmazott amerikai informatikusok számát is növelték.