A magyar netes vásárlók többsége 102 centiméter képátlójú, százezer forint körüli készülékek iránt érdeklődött a foci-Eb előtt.

A hazai online vásárlók közül legtöbben 40-43 inch (102-109 cm) képátlójú televíziót kerestek a labdarúgó-Európa-bajnokság előtt - derül ki az Olcsóbbat.hu felméréséből.

A tévék iránt május 28-án ugrott meg a kereslet, a legnagyobb érdeklődés bő egy héttel a foci-Eb előtt volt. Több mint ezer típus elérhető már a hazai online boltokban, 10 ezer forintos ártól a 7 milliósig, tízcentistől egészen a kétméteres képátlóig mindenféle készülék kapható.

Bár külföldön drasztikusan megugrott a kereslet a 4K-s készülékek után, itthon a vásárlók csupán ötöde érdeklődik az ultra HD-tévékért,a többség megelégszik a full HD-technológiával.

Egy vásárló tévékészülékeket néz egy budapesti bevásárlóközpontbanForrás: MTI/Bruzák Noémi

A legnépszerűbb márka az LG, a Samsung és a Sony volt. A toplistán végzett készülékek jellemzően 80–170 ezer forintos áron kaphatóak, de a legkeresettebb tévéhez már 100 ezer forint alatti áron is hozzájuthatunk.

A gyűjtőoldal elemzői szerint ez a hirtelen megugró kereslet nem fogja éves szinten érdemben növelni a tévékészülékek eladási adatait, mivel az idei évre amúgy is tervezett tévévásárlást gyakorlatilag most ejtették meg a magyarok.