A Facebook buktatta le, pedig anonim csoport volt

2016.06.28. 17:02

A Facebook ijesztő pontossággal ajánl olyan embereket, akikkel találkoztunk, de még nem ismerőseink a közösségi oldalon. A lokációs adatok felhasználása hasznos is lehet: nemrég így sikerült kézre keríteni egy bűnözőt, de egy anonim csoport tagjainál már veszélyes lehet a funkció. A személyes adatok védelmére pedig oda kell figyelni!

A fusion.net újságírójával osztotta meg furcsa történetét egy olvasó. Így került előtérbe az a kérdés, hogy a Facebook mihez használja fel az emberek adatait. A férfi elmondása szerint a közösségi oldal lekövethette és felhasználta a tartózkodási helyét ahhoz, hogy új ismerősöket ajánljon fel.

Az édesapa egy öngyilkos hajlamú tinédzsereknek tartott foglalkozáson vett részt. Másnap reggel észrevette, hogy a Facebook egy másik, névtelenségbe burkolózó szülőt dobott fel neki a "Kit ismerhetek?" szekció ajánlásai között.

A Facebook Kit ismerhetek szekcióban ajánl új ismerősöketForrás: Origo

Ezt azért tartotta furcsának, mert korábban sosem ismerték egymást, és a foglalkozáson sem osztották meg egymással a neveket, elérhetőségeiket, adataikat. Az egyetlen közös pont az volt, hogy azonos időben, azonos helyen tartózkodtak, és okostelefonjaik egy szobában voltak. A férfi gyanította, hogy a Facebook csak ez alapján hozhatta elő neki a másik szülő profilját, ezért megnézte telefonja beállításai közt, hogy hozzáférést adott-e az alkalmazásnak tartózkodási helyéhez, majd azt rögtön ki is kapcsolta.

A tartózkodási helyet egyébként arra használja főleg az oldal, hogy a közelben lévő ismerősöket kijelezze nekünk, így látjuk, ha egy barátunk arra jár, amerre mi is.

A boltba is követ minket

"Az ajánlásokat a közös ismerősök, munkahely és korábbi iskolák alapján választja ki a Facebook, továbbá a telefonos kontaktokat, és sok más faktort figyelembe vesz" - erősítette meg a Facebook szóvivője a feltételezést.

A szóvivő szerint azonban az okostelefon tartózkodási helye önmagában kevés, a két szülőnek kellett még egy közös tényező az ajánláshoz.

A hirdetésekhez is felhasználja, hogy merre jártunkForrás: Flickr/msenese

A Facebook egyre agresszívabban használja fel az okostelefon lokációs adatait. Legutóbb arról lehetett hallani, hogy a korábban meglátogatott üzletek és boltok alapján bombáz minket a hirdetésekkel.

Eddig azonban a legtöbb felhasználónak nem tűnt fel, hogy az ismerősi ajánlásokhoz is felhasználja a tartózkodási helyet.

Rablót is kaptak már el így

A funkció sokszor tényleg hasznos lehet. Így egyszerűbben szem elé kerül a jógaórán látott társunk, vagy olyan szimpatikus emberek, akikkel nem cseréltünk nevet és telefonszámot egy bulin. Májusban történt az is, hogy az ismerős ajánló segítségével sikerült lebuktatni egy rablót, méghozzá úgy, hogy egyenesen a kirabolt felhasználó kezdőlapján bukkant fel a tolvaj profilja. A 21 éves bűnözőt végül sikerült elítélni. 

Tavaly a Motherboard magazin kérdezte arról a Facebookot, miként lehet az, hogy a közösségi oldal láthatóan azt is kitalálja, kivel ment randizni az ember Tinderről. A közösségi oldal elmondása szerint a Tinder nem ad át adatokat a Facebooknak, így már akkor is gyanítható volt, hogy a tartózkodási hely alapján dob fel ajánlásokat az oldal.

Többet tud a Facebook, mint gondolnánkForrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Tom Girondel

A lokációs adatok felhasználása Woodrow Hartzog, a Samford Egyetem jogász professzora szerint rendkívül veszélyes.

"Magánorvosi rendelők, rehabilitációs központok, és egy sor olyan helyre látogatnak az emberek, amiről nem szeretnék, hogy feltétlen minden ott lévő tudjon. A funkcióval az emberek tudta nélkül használják fel a bizalmas, személyes adataikat. A tartózkodási helyünkről szóló információ sokkal veszélyesebb, mint az, hogy milyen iskolába jártunk, vagy milyen közös ismerőseink vannak valakivel- mondta a szakember.

Hogyan kapcsolhatjuk ki a követést?

Ugyan a követés kikapcsolható, de a legtöbb felhasználó ezzel nincs tisztában, mert a téma eddig nem merült fel komolyabban.

A Facebookon a Közelben lévő ismerősök menüpontnál szabályozhatjuk, hogy ki látja a tartózkodási helyünket, így akár a családnak, vagy bizonyos barátoknak is engedélyezhetjük, hogy tudják, a közelben vagyunk. Ugyanitt van lehetőség a lokációs adatok megfigyelését leállítani, az előzményeket törölni.

Ahogy a Tevékenységnaplóban a Helyszín előzményeknél térképes formában láthatjuk, milyen adatai vannak a Facebooknak, és ezeket itt is törölhetjük.

A Tevékenységi naplóban láthatjuk, mit tud rólunk az oldalForrás: Origo

Androidos eszközökön a telefon beállításai közt a Helyhozzáférés pontnál kapcsolhatjuk ki a Facebook hozzáférését. Ugyanis, ha a helymeghatározási szolgáltatást engedélyezzük a telefonon, akkor a Facebook is automatikusan hozzáfér a lokációs adatokhoz.

iOS-es készülékeken a Beállítások közt kell keresni az Adatvédelem, Helymeghatározás menüpontokat. Itt külön a Facebookra vonatkozóan meg lehet adni, hogy az alkalmazás használata közben: mindig, vagy sose férjen hozzá a lokációs adatokhoz az app.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK