Szuperokos robotként éledt fel a közkedvenc Wall-E

cozmo anki robot
Vágólapra másolva!
A Pixar stúdió kedves kis robotjára, Wall-E-re hasonlít Cozmo. Bár elsőre a világ legcukibb szerkezetének tűnik, több éves mesterségesintelligencia-kutatás, és robotikai munka eredménye.
Vágólapra másolva!

Cozmo az Anki játékgyártó terméke. A cég eddig főként a mobilappal irányítható, kicsi versenyautóikról volt ismert. A startup azonban mindig is elsősorban robotikai cégként tekintett magára, annak ellenére, hogy a vásárlók eddig csak játékautókat láttak tőlük.

Cozmo az első személyi robotjuk, s mindössze tenyérnyi méretű.

Nem csak emiatt szerethető: alvó állapotban horkol, és várja, hogy felébresszék. Ezt az okostelefon érintőképernyőjével lehet megtenni, a vezérléséhez készült alkalmazással.

Itt éppen dühösen hajigálja a kockákat Forrás: ANKI

Valójában

az egyik legfejlettebb mesterségesintelligencia-szoftver dolgozik benne.

Számos érzékelőt építettek bele. Ennek köszönhetően, a robot tudja a saját pozícióját a környezetéhez viszonyítva is, így különféle játékokat lehet vele játszani.

Képes felismerni az arcokat Forrás: Anki

Képes tanulni a program, és idővel alkalmazkodik a felhasználó szokásaihoz. Arcfelismerési technológiát is használ, így a korábban már látott embereket felismeri. Az összetettebb feldolgozási feladatokhoz az okostelefon erejét használja, amihez wifin keresztül kapcsolódik.

Érzelmeket is kapott

Cozmo vonzóságát növeli, hogy egy úgynevezett érzelmi motort is kapott, így számos érzelmi állapotot tud emulálni: tudja magát dühösnek, boldognak, nyugodtan, bátornak, és magabiztosnak is tettetni.

Ezen állapotok megtervezéséhez az Anki

a Pixar animátora, Carlos Baena segítségét kérte,

majd a Maya nevű szoftverrel készítettek különféle viselkedésmintákat. Így tudták megtervezni azt, hogy milyen gyorsan és milyen magasan emelkedjen fel, hogyan mozgassa a szemét és fejét, és miként játsszon hangszínével, hogy érezhető legyen az aktuális hangulata.

Gondosan jártak el szemei tervezésekor: ugyan megkapta a lélek tükrét, hogy kifejezőbb legyen, pupillákat nem terveztek neki, mert az már túl emberszerű lett volna.

Itt meg kicsit szomorkodott Forrás: ANKI

Ha hosszabb ideig egyedül hagyják, unatkozni kezd, és egy klasszikus faltörő játékkal szórakoztatja magát. Ha váratlan pillanatban kapják fel, arra pedig durcos fejrázással reagál.

Üzemideje körülbelül két óra, de 8-10 perc alatt teljesen feltölthető.

Az első készletetet októbertől vehetjük meg Forrás: Origo

A cég egy fejlesztői készletet is kiad majd a programozóknak, hogy a kisrobot tovább tudják fejleszteni, illetve kutatásoknál alkalmazni.

A robotot nyolc éves kortól ajánlják, 180 dollárért (körülbelül 52 ezer forintért) lesz kapható októbertől. A cég hivatalos weboldalán már előrendelhető.