A Facebook elkezdte tesztelni a Messenger titkosítási funkcióját, a Secret Conversationst. A felhasználók maguk dönthetik majd el, hogy szeretnék-e azt bekapcsolni, a védelem nem lesz alapértelmezett.

Korábban felröppent a pletyka, hogy a Facebook Messenger is megkapja a végpontok közti titkosítást, amit a cég most hivatalosan is bejelentett.

A teljes védelem a titkos beszélgetések (Secret Conversations) funkció formájában érkezik meg a csevegőbe, ami választható lesz az appon belül. Egyelőre csak a felhasználók szűk köre teszteli,  fokozatosan fog kigördülni világszerte.

Senki sem nézhet bele

A végponttól végpontig terjedő (end-to-end) titkosítás lényege, hogy a kódolt üzenetekbe senki nem tud belenézni, a kormány sem, de még maga a Facebook sem – csak a két csevegő látja a beszélgetést.

 A titkosított üzenet csak egy eszközre fog megérkezni, hiába használjuk a Messengert egyszerre mobilon, táblagépen, és laptopon.

Ezen felül egy plusz hasznos funkció is érkezik, az önmegsemmisítő üzenetek. Az elküldött levelekhez beállíthatunk majd egy időzítőt, aminek leteltévelaz megsemmisíti önmagát.

Választani kell

A Facebook ezzel a WhatsApp után másik fő csevegőjét is biztonságosabbá teszi, ugyan nem teljes mellszélességgel áll a titkosítás mellé, hiszen nem alapértelmezett, hanem választható funkció. A WhatsAppban alapértelmezett a titkosítás.

Titkosít a Messenger, de mégsemForrás: Facebook

A Facebook csak azért választható funkcióként építi be, mert a gépi tanuláson alapuló funkciók többsége nem működne, ha alapértelmezett lenne a titkosítás.

Még ezt az eljárást is kritikával illetik a biztonsági aktivisták, legutóbb a Google Allót kritizálta Edward Snowden amiatt, hogy csak külön módban titkosítja a felhasználók beszélgetéseit.

A mód hátránya, hogy ugyan megvédi az olyan érzékeny információkat, mint például az üzenetben elküldött bankkártyaadatok, nem minden funkció lesz használható. Cserébe le kell mondanunk a gifek küldéséről, és fizetési tranzakciókat sem lehet indítani a módban.

A Snowden-botrány óta egyre többen ismerik fel ennek fontosságát, és építik be a funkciót saját appjaikba. Így tettek a WhatsApp, a Viber, a Telegram csevegők is, most pedig a Messenger is beáll a sorba.