Jövőre felszáll az Airbus önrepülő légitaxija

airbus repulo taxi
Önrepülő járműveké a jövő az Airbus szerint
Vágólapra másolva!
Önrepülő légitaxikkal próbálná megoldani az Airbus a városi közlekedést, ami a népesebb országokban egyre komolyabb problémát jelent. A CityAirbus nevű szolgáltatás az Uberhez hasonlóan működne, egy mobilappon keresztül lehetne megrendelni a fuvart. Jövőre már élesben tesztelik az első prototípust.
Vágólapra másolva!

Pilóta nélkül repülő légitaxik fejlesztésén dolgozik az Airbus, hogy szellősebbé tegye a városi közlekedést. A CityAirbus-járművek olyan elektromos kvadkopterek lesznek, amelyeket egy taxiszolgáltatáson keresztül használhat majd bárki.

A cég az Uberhez hasonló modellt talált ki a légitaxihoz: egy okostelefonos appal lehet majd fuvart rendelni, a jármű pedig egyenesen az utas háza elé szállna le, pilóta segítsége nélkül.

Önrepülő járműveké a jövő az Airbus szerint Forrás: Airbus Group

Ugyan a repülő taxik ötlete még sci-finek tűnik, az Airbus komolyan dolgozik azon, hogy mindez valósággá váljon:

jövőre már tesztelik is az első önrepülő prototípust.

Ez ugyan még optimista, közeli dátumnak tűnhet, de repülő taxijárgányokat már több cég is fejleszt világszerte. Ezek közül az egyik legígéretesebb projekt a kínai EHang cégé, akik szintén utasszállító kvadkoptereket mutattak be a 2016-os CES-en, és már az engedélyt is megkapták az első teszteléshez.

A városok jövője lehet a repülés

Az Airbus szerint a legtöbb, okosvárosokra irányuló fejlesztés még mellőzi a repülés ötletét, ezért lehet nagy lehetőség számukra a CityAirbus. Az Airbus projektvezetője szerint körülbelül tíz év alatt érnék el azt, hogy termékeik forradalmasítsák a városi közlekedést emberek milliói számára.

A legnagyobb kihívást az önrepülő szoftver fejlesztése jelenti, ami hatékonyan észleli és kerüli ki az útba kerülő objektumokat. Emellett korlátokat szabnak a drónokra, önjáró légi járművekre vonatkozó jogszabályok is, amelyek egyelőre csak a kisebb méretű drónokra vannak felkészülve, teljesen magától működő, repülő helikopterekre még korántsem.