Ilyen gyönyörű feketét még életemben nem láttam

LG 4K Tv teszt 2017
LG TV
Vágólapra másolva!
Az új PlayStation tudásának teszteléséhez kellett egy 4K-s tévé, így próbáltam ki az LG luxuscikknek számító egyik csúcsmodelljét. Még napok elteltével is simán rácsodálkoztam a játék és filmezés közben tapasztalt gyönyörű képminőségre.
Vágólapra másolva!

Alig pár napja, hogy részletesen foglalkoztam a Sony eddigi legerősebb játékkonzoljával, a PlayStation 4 Próval, amihez szükségünk volt egy 4K-s tévére, amin megmutatkoznak a játékgép erősségei.

A teszteléshez az LG biztosította egyik csúcsmodelljét, az OLED-paneles, 55 colos, ívelt képernyős, HDR-képes, 4K-s C6 modellt. Rögtön úgy döntöttem, hogy nemcsak videojátékozásra fogom használni, de minden szempontból alaposan szemügyre veszem.

Hiába a 139 centis képátló, a készülék így is kényelmesen befért a tévészekrénybe Fotó: Polyák Attila - Origo

Oké, hogy vékony, de ennyire?

A 139 centis képátlójú tévé hatalmas dobozban érkezett, és amíg a kibontás egyszerű, a készülék mozgatása már olyan feladat, amihez nem árt, ha két ember van jelen. Na nem azért, mert oltári nehéz lenne (talppal együtt mindössze 16,5 kg), egész egyszerűen

olyan vékony, hogy egyedül problémás - de nem lehetetlen - úgy megfogni, hogy közben ne aggódnánk az épsége miatt.

A tévé a legvastagabb pontján, a hátlap alsó részén is csak 4,8 cm mély, felül és a széleken viszont alig több, mint 5 mm, így tényleg úgy kell hozzányúlni, mint egy hímes tojáshoz. A falra szereléshez adottak a szabvány aljzatok, míg a talapzat csavarokkal rögzíthető hátulra. Itt pedig jár a piros pont a mérnököknek, hiszen a készülék mélysége még a talppal együtt se haladja meg a 20 centit.

A C6 névre keresztelt modell a legvékonyabb részein alig több, mint 5 mm vastag Fotó: Polyák Attila - Origo

Ennek hála a készülék kényelmesen befért a 36 centi mély tévészekrénybe, és bőven maradt hely pakolni elé. Persze nem klasszikus csipkés terítőt, hanem a távirányítókat, meg a kisebb legókészleteket és figurákat, amik még nem takarják ki vészesen a képet.

A talapzat "gerince" jó erős, átlátszó műanyag, ennek okán a marketing szívesen él a

kifejezéssel, ami szerintem kicsit túlzás, de kétségtelen, hogy nem néz ki rosszul. S ami ennél is fontosabb: stabilan tartja az amúgy meglehetősen hatalmas (122 x 76 cm) tévét.

A csatlakozók elhelyezése senkinek nem fog nagy meglepetést okozni Fotó: Polyák Attila - Origo

A csatlakozók természetesen a hátlapon kaptak helyet: itt találhatunk három HDMI, két USB 2.0, egy USB 3.0 csatlakozót, LAN-bemenetet, kompozit és komponens aljzatot, digitális audiokimenetet, egy hagyományos jackbemenetet is, és ide dughatjuk az antennák kábeleit is.

A készülék kifejezetten elegáns darab: semmi felesleges csicsa, letisztult formavilág, hihetetlenül keskeny kávával és egy másfél milliméteres fémkerettel.

Méretéből adódóan a tévé még kikapcsoltan is vonzza a tekintetet,

az első bekapcsolás után pedig percekig le sem tudjuk venni róla a szemünket.

Az UHD szerelmeseinek

A C6 egy 4K-s (3840 x 2160 pixeles) OLED-panellel van felszerelve. Erről röviden azt érdemes tudni, hogy a nagyobb képernyőrészleteket lefedő háttérvilágítást használó LCD-vel szemben itt minden egyes pixel külön vezérelhető, akár ki- és bekapcsolható. Nincs is szükség háttérvilágításra, ez hozzájárul ahhoz, hogy a tévé ilyen vékony lehessen.

A képpontonkénti fényerő-szabályozásnak hála a színek sokkal élettel telibbnek hatnak, a kontraszt szinte tökéletes, a világos és sötét árnyalatok jól elkülönülnek egymástól, és nyoma sincs felhősödésnek. Mindezt leírva nem adja át az élményt,

én is akkor szembesültem a különbséggel, amikor lejátszottam egy 4K-s filmet.

Már a magyar Netflixen is több száz órányi 4K-s tartalom található Fotó: Polyák Attila - Origo

Ultra HD Blu-ray lejátszó hiányában a már Magyarországon elérhető Netflixről szereztem filmet: több száz órányi 4K-s tartalom érhető el.

A saját gyártású tartalmak (pl. Narcos, Luke Cage, Gilmore Girls: A Year in the Life, Jessica Jones, House of Cards, Daredevil) szinte mind elérhetőek 4K felbontásban is, de további sorozatok (Breaking Bad, Blacklist, Better Call Saul), filmek, doksik és stand up műsorok is nézhetők Ultra HD-ben. Persze csak megfelelő netkapcsolat mellett.

Tesztként az egyik nagy kedvencemet, a Stranger Things-t indítottam el: jó volt látni, ahogy a kép a betöltéshez igazodva fokozatosan vált egyre magasabb felbontásra. Az UHD-minőség a kezdés után egy perccel már érzékelhető, a végeredmény tényleg lenyűgöző az OLED-panelen. A kép annyira tiszta, éles és részletes, hogy

már azt is pontosan meg tudtam mondani, hogy a sorozat sminkesei mikor végeztek trehány munkát.

A tévé akkor is kiválóan teljesít, ha csak 720 p-s vagy 1080 p-s tartalmakat nézünk rajta Fotó: Polyák Attila - Origo

A látvány viszont nemcsak a 4K-s tartalmak lejátszásakor parádés: a felskálázásnak hála a hagyományos Full HD filmek és sorozatok is az átlagosnál szebben mutatnak a tévén.

Erre tökéletes példa a Denzel Washington főszereplésével készült A védelmező, amit szintén a Netflixről indítottam el.

A film egy nem rendeltetésszerűen használt barkácseszközökben gazdag akciófilm, amelynek jelentős része éjszaka vagy sötétben játszódik. Indítás után 15 perccel már nem a meglehetősen vérbő cselekményre koncentráltam, hanem arra, hogy

Itt jött elő az úgynevezett Pixel Dimming technológia előnye: a kikapcsolt képpontok tökéletes feketét eredményeztek, ami csodás összképet biztosított az élénken és élesen kirajzolódó fényesebb részek mellett. A lámpák izzottak a képernyőn, kristálytisztán csillogtak a poharak és a lassításban aláhulló vízcseppek, de tökéletesen kivehetők voltak a tapéta redői és a kevésbé sötét árnyalatok is.

A tévé ráadásul nemcsak a filmezés élményét dobta fel, de

a PlayStation 4 Pro mellé is tökéletes választásnak bizonyult.

Ahogy azt a konzolon tesztelt Horizon Zero Dawn-cikkben is említettem, a látvány egészen káprázatos volt. Az input lag, avagy a bemeneti késleltetés mértéke (35 ms) is bőven abba a tartományba esik, ami még nem befolyásolja a zökkenőmentes játékélményt.

Hiába szép ez a kép, nem adja vissza azt a látványt, amit a tévé képernyőjén tapasztaltunk Forrás: Sony

Az átlagosnál szebb képi világban persze nagy szerepe van az egyelőre nem túl elterjedt HDR-nek is (az LG készüléke támogatja a Dolby Vision és HDR 10 szabványt is).

A nagy dinamikatartományú (High Dynamic Range) tartalmak

olyan extra adatokat közvetítenek a tévé felé, amelyek pontosan meghatározzák az egyes pixelek fényerejét.

A világos részeknél ez nő, a sötétebb területeken csökken: az eljárás élénkebb és élethűbb összképet eredményez. Mindezt persze csak a tévét nézve tapasztaljuk: a játékból lőtt screenshotok olyan érzést keltenek, mintha egy, a színeket és a részletességet tompító szűrő került volna rájuk.

Némi bökkenő

Az LG tévé egyetlen komolyabb hibája, hogy a panel nem matt, hanem fényes felületű. Ez ugyan hozzájárul ahhoz, hogy az átlagnál jóval szebb képet kapjunk, ugyanakkor túlságosan tükröződik.

Nappal, ha nem tudunk besötétíteni, kifejezetten zavaró, ahogy magunkat tanulmányozzuk a hatalmas képernyőn, de még este, sötétben is érdemes úgy rendezkedni, hogy a tévével szemben ne legyen semmilyen fényforrás, ami bezavarhat a filmezésbe.

Ha nem tudunk besötétíteni, akkor napközben kifejezetten zavaró a visszatükröződés Fotó: Polyák Attila - Origo

Itt mutatkozott meg az ívelt képernyő hátulütője is: a görbe kialakításnak hála a panel olyan szögekből is képes visszaverni a fényt, ahonnan egy sík képernyő esetében semmilyen zavaró tényező "nem szűrődhetne" be.

Nem csak szép, okos is

Az okostévék manapság már egyáltalán nem számítanak új dolognak, ugyanakkor évekig küzdöttek olyan gyermekbetegségekkel, mint a jól átlátható és könnyen kezelhető menü hiánya. Ez alól az LG termékei sem voltak kivételek, de a webOS 3.0 szoftverrel szépen kiköszörüli a csorbát.

A beállítások menürendszere jól felépített, és könnyen átlátható Fotó: Polyák Attila - Origo

Az egyetlen gombnyomással előhívható főmenü átlátható és villámgyors, nem fagy le, sőt testreszabható. Az előre telepített alkalmazások között olyan népszerű appok vannak, mint a Netflix, az HBO GO, a YouTube, a Google Play vagy éppen a Film Box Live.

Egy barátom azt mondta,

azt az okostévét kell választani, amin a legegyszerűbb váltani a bemeneti jelek között,

és ebben a C6 tökéletesre vizsgázik.

A készülék mellé járó Magic Remote távirányító nemcsak a szokásos gombkínálatot és görgőt kínálja, de a mozgásérzékelős megoldásnak hála könnyedén szambázhatunk a különböző opciók között.

A Magic Remote kényelmes, és remekül lehet vele navigálni a menükben Fotó: Polyák Attila - Origo

Az LG tévé

  • a manapság már nem túl menő, passzív 3D-vel (szemüveges) is fel van vértezve.
  • 4 csatornás, 40 wattos integrált hangrendszerét Harman Kardon biztosítja.
  • akár okostelefonról is irányítható.
  • beépített médialejátszója megbirkózik a legtöbb ismert kép- és videóformátummal.

Még a 40-60 gigabájtos, 4K-s videók lejátszása sem okoz gondot neki: így háttértárról is simán élvezhetjük a lehengerlő minőségű tartalmakat.

Ahogy azt a bevezetőben is említettem, az LG OLED 55C6V luxuscikk, a boltokban nagyjából 700 000 forintot kérnek érte, viszont ezért a pénzért ez a készülék

mindent tud, amit egy okostévének ma és a közeli jövőben tudnia kell.

Az új operációs rendszer remek, és tényleg könnyedén frissíthető, illetve kezelhető Fotó: Polyák Attila - Origo

Ugyan a konzolok közül még csak a Sony legújabb játékgépe használja ki a 4K-ban rejlő lehetőségeket, de nyáron bemutatják a felturbózott Xboxot is, szóval a C6 nemcsak a szuper képminőség megszállottjainak lehet jó választás, de azoknak is, akik a filmek mellett a játékokat is gyönyörű 4K-ban szeretnék élvezni.