Így védhet a zsarolóprogramoktól az új Windows 10

ransomware zsarolovirus
Semmiképp nem szabad fizetni a kiberbűnözőknek
Vágólapra másolva!
Az őszi frissítésben már opcionálisan bekapcsolható egy új védelmi vonal.
Vágólapra másolva!

Hónapokon keresztül még a csapból is az adatokat titkosítással túszul ejtő zsarolóprogramok folytak, de az elmúlt hetekben mintha egy kicsit csökkent volna az efféle támadások száma. Ettől független borítékolható, hogy nem mostanában fogunk megszabadulni a ransomware kártevőktől, így aki telepítette a Windows 10 múlt héten kiadott Fall Creators Update frissítését, annak érdemes lehet elgondolkodnia az operációs rendszer egy új védelmi funkciójának a bekapcsolásán.

Semmiképp nem szabad fizetni a kiberbűnözőknek Forrás: Kaspersky Lab

A manuálisan aktiválható lehetőség a Mappákhoz való hozzáférés szabályozása nevet kapta.

A lényege, hogy a bekapcsolása után a védett mappákban lévő állományokhoz csak olyan alkalmazások férhetnek hozzá, amelyeket a Microsoft automatikusan biztonságosnak ítél, vagy a felhasználó hozzáad egy kivételi listához. A funkció megakadályozza, hogy bármilyen egyéb program képes legyen olvasni, módosítani, vagy törölni az állományokat.

A bekapcsolása után az összes felhasználói fájlok tárolására létrehozott mappa védetté válik (például a Dokumentumok, a Képek, a Videók, az Asztal), de a felhasználók szabadon kiválasztott mappákat is hozzáadhatnak a védett mappák listájához.

A Windows 10 Fall Creators Update már lehetőséget biztosít a zsarolóprogramokkal való kibabrálásra Forrás: Origo

A védelmi funkciót valószínűleg azért nem kapcsolta be alapértelmezetten a Microsoft, mert rengeteg ártalmatlan program normál működését akadályozhatja. Például még azokat a játékokat is fel kell tenni a kivételi listájára, amelyek a Dokumentumok mappába mentik a beállításaikat és a játékmentéseket. Ezen felül a kivételi listára felhelyezni kívánt programok indítóállományait klasszikus módszerrel kell betallózni, ami a kevésbé informatikai beállítottságú felhasználók számára elsőre egy kicsit talán ijesztő lehet.

A Mappákhoz való hozzáférés szabályozása funkció bekapcsolásához és testre szabásához a Windows Defender biztonsági központ alkalmazást kell megnyitni, ott a Vírusok és veszélyforrások elleni védelem menüt kell kiválasztani, majd a Vírusok és veszélyforrások elleni védelem beállításai szövegre kell kattintani. A megjelent lap alsó részén találhatóak az funkcióval kapcsolatos lehetőségek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!