Iskolaigazgatót perelt az elkobzott iPhone miatt egy szülő

összetört kijelző okostelefon
Vágólapra másolva!
Leszerelte az elégedetlenkedő férfit a szingapúri bíró.
Vágólapra másolva!

Sehol sem könnyű a tanárok és az iskolaigazgatók élete, a szakmai jellegű problémák mellett a diákok magatartásával is meggyűlik a bajuk. A legtöbb iskolában büntető fegyelmezési módszerrel próbálják kordában tartani a nebulókat, egy szingapúri középiskolában például három hónapra elkobozzák az okostelefonokat, amennyiben a tanulók órán nyomkodják azokat.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Az intézmény szisztematikusan tartja magát a házirendjében foglalt szabályhoz, így márciusban három hónapra elkobozták az egyik tanuló Apple iPhone 7 mobilját. A diák apjának nem tetszett az eljárás, így küldött egy e-mailt az igazgatónak, miszerint valójában az övé a készülék, azonnal szolgáltassa vissza. Nem kapott választ a követelésére, mire úgy döntött, hogy beperli az igazgatót.

Valószínűleg olcsóbb lett volna vásárolni egy gyereknek egy másik mobilt.

A bíró április végén ejtette a felperes vádjait. A szingapúri törvények alapján az igazgatónak törvényi kötelessége fenntartani a fegyelmet az általa vezetett oktatási intézményben, bár természetesen racionális és jogszerű módszerekkel.

A bíró szerint az iskola házirendjének mobilelkobzásos pontja észszerű, a tanítás zavartalan folytatása érdekében indokolt. A vétkes diák ráadásul ismerte a szabályt, ismerte a szabály megszegéséért járó büntetést, továbbá bevallotta a bíróság előtt a megszegését.

Éppen ezért a szülő csak az eredeti tájékoztatásnak megfelelően, 2017. június 20-án kapja vissza a telefont, és punktum.

A nyilvánosságra hozott ítéletben személyiségi jogi okokból sem a felperes, sem alperes nem lett megnevezve, az alperes pozíciója miatt pedig magát az iskolát sem azonosították.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!