Jönnek az extrém sebességű memóriakártyák

microsdxc memóriakártya memory card
microSDXC memóriakártya
Vágólapra másolva!
Egyes SSD-ket megszégyenítő átviteli tempóra lesznek képesek.
Vágólapra másolva!

Az SD Association iparági szervezet bejelentette az SD Express típusú memóriakártyák specifikációjának az elkészültét, ez a jóval tágabb SD 7.0 specifikáció részét képezi. Az új típusú memóriakártyák teljes mértékben visszafelé kompatibilisek a jelenleg kapható telefonokkal, táblagépekkel, kamerákkal, kártyaolvasókkal és hasonló eszközökkel, azonban extrém sebességre lesznek képesek, amennyiben egy kimondottan SD Expresszel kompatibilis termékbe helyezik őket.

microSDXC memóriakártya Forrás: Kenming Wang / Flickr

Az SD Express újítása, hogy az adatkommunikációhoz PCI Express 3.0 fizikai csatolófelületet és NVMe szoftveres protokollt használ, így a kártyák adatátviteli sebessége akár 985 MB/s is lehet.

Összehasonlítási alapul az új memóriakártyák számottevően gyorsabbak lehetnek, mint a SATA felületet használó, számítógépekbe szánt SSD-k.

További újdonság, hogy az SD Expressznek hála jelentősen bővül a memóriakártyák maximum kapacitása is, a jelenlegi maximum 2 terabájt helyett ezek papíron akár 128 terabájtosak is lehetnek.

Egyelőre nem világos, hogy mikor kerülhetnek piacra az első SD Express memóriakártyák, továbbá az ezek képességeit kihasználni képes eszközök.

Idővel persze ugyanúgy elterjed majd a szabvány, mint az összes eddig SD-verzió.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!