Jönnek a 256 GB-os DDR4 memóriamodulok

g.skill trident z rgb ddr4 rendszermemória ram dram
G.SKILL Trident Z RGB Series DDR4 rendszermemória
Vágólapra másolva!
Sejthetően az adatközpontokat vette célba a Hynix.
Vágólapra másolva!

A memóriachipeket tervező SK Hynix csendben bejelentette, hogy komoly áttörést ért el a DDR4 memóriák terén: 2 gigabájtra duplázta a legnagyobb kapacitású chipjeinek tárolókapacitását. Az áttörésnek köszönhetően lehetségessé vált a 256 GB-os memóriamodulok gyártása, bár az első fecskék várhatóan csak hónapok múlva kerülhetnek piacra. Jelenleg 2133 és 2400 MHz üzemi frekvenciájú chipeket kínál a gyártó, de várhatóan az idei harmadik negyedévtől kezdve már 2666 MHz-es változatban is képes lesz biztosítani a 2 GB-os lapkákat.

G.SKILL Trident Z RGB Series DDR4 rendszermemória Forrás: G.SKILL

A gigászi kapacitású memóriamodulok elsősorban az adatközpontokban tűnhetnek majd fel, azonban a technológia végső soron mindenki számára előrelépést jelent. Nem csak a kapacitás a fontos: az új termékekkel kevesebb chip felhasználásával lehet majd legyártani a népszerű 4 / 8 / 16 GB-os modulokat, így azok olcsóbbá válhatnak. Ezenfelül a fogyasztásra is pozitív hatással van a kevesebb lapka használata.

Akár 256 GB-os memóriamodulok is készíthetőek a 16 gigabites chipekkel Forrás: SK Hynix

Jelenleg az otthoni felhasználók mellett még a gamerek többsége jól elvan 8 GB memóriával, inkább csak bizonyos munkák – például képszerkesztés, videovágás, 3D modellezés – esetén van szükség többre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!