Mobilappal is szavazhatnak idén az amerikaiak

brit választás
The count gets under way at the Meadowbank Sports Centre counting centre in Edinburgh, Scotland, on June 8, 2017, after the polls closed in the British general election. Prime Minister Theresa May's Conservatives are set to lose their overall majority after Britain's general election, an exit poll showed on Thursday after voting closed. / AFP PHOTO / Lesley Martin
Vágólapra másolva!
Egyelőre csak bizonyos külföldön szolgáló katonák számára él majd a lehetőség.
Vágólapra másolva!

Ha minden digitalizálódik, akkor miért pont a választás ne költözne át a mobilokra és az internetre? Ugyan első hallásra sokak számára első világbeli problémának tűnhet, hogy nem lehet mobilappokon keresztül szavazni a választásokon (főleg ha még nem kellett órákat sorban állniuk a legfontosabb demokratikus joguk érvényesítése érdekében), de szinte magától értetődő a lehetőség létjogosultsága, továbbá a demokrácia számára kínált előnye.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Lesley Martin

Két nagy érv van a mobilos választás mellett: egyrészt szimplán csak növekvő állampolgári igény van erre a lehetőségre, másrészt pedig ha az emberek a választás napján az otthonukban, egy-két perc alatt elintézhetnék a szavazást, akkor nagyban nőhetne a szavazatot leadó polgárok aránya. Az utóbbi kulcsfontosságú az országok demokratikus működésének fenntartása érdekében.

Éppen ezért Nyugat-Virginia állam bejelentette, hogy a novemberi időközi választásokon az USA-ban elsőként lehetőséget fog biztosítani egyes polgárai számára

a mobilappon keresztüli szavazásra.

Egyelőre és elsősorban a külföldön szolgálatot teljesítő katonák élhetnek majd a lehetőséggel, bár az érintetteknek továbbra is lehetőségük lesz a papíralapú voksolásra.

Az állam a bostoni Voatz nevű cég azonos nevű mobilappját fogja használni a célra. A mobilos szavazást választóknak először regisztrálniuk kell a rendszerbe, majd a személyazonosságuk és a szavazójoguk igazolása érdekében fel kell tölteniük egy fényképes igazolványukról készült fotót, továbbá egy szelfistílusú videót az arcukról. Ha jóváhagyásra kerül a regisztrációjuk, akkor a jövőben voksolhatnak az appon keresztül az őket érintő szavazásokon.

Nem világos, hogy a választóknak közvetlenül a voks leadása előtt kell-e újból biometrikusan azonosítaniuk magukat.

Az elmúlt években privát szavazásokon tesztelt Voatz érdekessége, hogy a kriptovaluták által népszerűvé tett blokklánc technológiát használja a szavazatok anonimitásának garantálása, továbbá a visszaélések megakadályozása érdekében.

Természetesen nincs mindenki elájulva a mobilos szavazás ötletétől. Joseph Lorenzo Hall, a Center for Democracy and Technology nonprofit szervezet technológiával foglalkozó főmunkatársa szerint szörnyű ötletről van szó.

– részletezte az aggályait Hall.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!