Küzd a mosókapszula-evés ellen a YouTube

2018.01.18. 16:06

Akár halállal is végződhet a folyékony mosószer elfogyasztása.

Az elmúlt bő másfél hónapban kellemetlenül nagy népszerűségre tett szert egy internetes kihívás, amely keretében viccből arra buzdítják az ostobaságokra hajlamosakat az Egyesült Államokban, hogy egyék meg a hazánkban is közismert Tide mosókapszuláját.

Tide PodsForrás: Tide

Az ötlet onnan jött, hogy ránézésre akár cukorkának is tűnhetnek a színes kapszulák, nagyon jó illatuk van, és a tapintásuk is kellemes. A Tide mosókapszuláinak elfogyasztása nem újdonság, már 2015-ben is volt némi viccelődés, hogy milyen jó lenne megenni ezeket, de a tényleges őrület csak a tavalyi év végén indult.

A Tide természetesen több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a kapszulákat kizárólag ruhák mosására tervezték, a gyerekektől elzárva tartandóak, az elfogyasztásuk szigorúan tilos.

A belsejükben mérgező vegyianyagok találhatóak, az elfogyasztásuk közvetlenül életveszélyes, a legjobb esetben csak rosszullétet, hányást, hasmenést, nehéz légzést, ájulást okozhatnak. A kapszulák megevése esetén a mentők értesítését, a kiérkezésükig pedig egy pohár víz vagy tej ivását javasolja a vállalat.

Az egyesült államokbeli hatóságok tavaly összesen 220 mosókapszulás mérgezést regisztráltak a tinédzserek körében, a betegek negyede fogyasztotta el szándékosan a mosószert.

Idén már 37 esetet regisztráltak tinik körében, ezek fele volt szándékos kapszulafogyasztás.

A kapszulaevési őrület olyan szintre hágott, hogy a YouTube is kénytelen volt beavatkozni: a videomegosztó munkatársai mostantól különösen figyelmet fordítanak a kapszulák elfogyasztását népszerűsítő videók minél gyorsabb törlésére. A kapszulaevéssel kapcsolatos híranyagokat persze nem törli a vállalat.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!