Hadat üzent India a Windows XP-s bankautomatáknak

2018.07.09. 10:06

Egy éven belül egyetlen ATM sem futtathatja a régi rendszert.

A többség rendkívül specializált eszközöknek tartja a bankautomatákat, pedig erről szó sincs: tényleg vannak bennük különleges alkatrészek, azonban a vezérlésüket általában windowsos számítógépek végzik. Sajnos világszerte problémát jelent, hogy a bankok nem kívánnak a feltétlenül szükségesnél többet költeni az ATM-jeik szervizelésére, plusz általánosságban véve nem mernek hozzájuk nyúlni, így a használatban lévő régi modellek meghökkentően elavult szoftvereket futtatnak.

A kép csak illusztrációForrás: Origo

Indiai központi bankja nemrég megunta a pénzintézetek hozzáállását, és ukázba adta, hogy záros határidőn belül mindegyik az országban üzemelő, még Windows XP-t futtató bankautomata szoftverét frissíteni kell,

mivel biztonsági szempontból elfogadhatatlan a lassan 17 éves operációs rendszer használata.

A központi bank nem írta elő, hogy konkrétan milyen rendszerre kell átállítani az automatákat. Viszont jó néhány biztonsági beállítást és praktikát előírt, például az üzemeltetőknek BIOS-jelszót kell beállítaniuk, le kell tiltaniuk az USB portokat és az automatikus futtatási funkciót, lehetővé kell tenniük az eszközök távoli adminisztrációját, és persze naprakész operációs rendszert kell futtatniuk az ATM-eken.

Konkrét ütemtervet is kiadott a központi bank: idén szeptemberre a jelenleg Windows XP-s automaták 25 százalékát, decemberre 50 százalékát, jövő márciusra 75 százalékát, jövő júniusra pedig 100 százalékát át kell állítani egy modern operációs rendszerre.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!