Drágulhatnak az androidos mobilok

2018.10.17. 14:07

A Google megdöbbentő reakciót adott az EU gigabírságára.

Július közepén az Európai Bizottság rekord versenyfelügyeleti büntetést szabott ki a Google-re, a vállalat által megfellebbezett döntés értelmében 4,34 milliárd euró büntetést kellene fizetnie. A problémát az jelentette, hogy amelyik gyártó elő szerette volna telepíteni a Play Áruházat az androidos termékeire, annak kötelezően telepítenie kellett a Google számos másik appját is, többek közt a Keresőt és Chrome-ot.

Forrás: AFP/Justin Sullivan

Papíron persze soha nem volt kötelező a gyártók számára egyetlen Google-féle app előtelepítése sem, azonban a Play Áruház meglétét abszolút elvárják a vásárlók: hiába telepítenek helyette alternatív programboltot a gyártók, a készülékeik akkor sem lesznek vonzóak a fogyasztók számára.

Ezt a praktikát találta versenyellenesnek az Európai Bizottság.

A Google most bejelentette, hogy versenyügyi eljárás ítéletének megfellebbezése ellenére módosítja azt a szerződést, ami az Európai Gazdasági Térségben árusított androidos készülékekre vonatkozik. Ez azért szükséges, hogy elméletileg és technikailag megfeleljen az EP elvárásainak, ráadásul abszolút zseniálisan kívánja ezt megtenni.

Természetesen szó sincs arról, hogy a mobilgyártók mostantól szimplán előtelepíthetik Play Áruházat a többi Google-alkalmazás nélkül.

Helyette az történik, hogy amelyik gyártó szeretné telepíteni a Play Áruházat az eszközére, annak továbbra is rengeteg másik Google-féle programot is installálnia kell, ráadásul mindezért már licencdíjat kell fizetni.

A sarc összege nem ismert, de minden bizonnyal rá lesz terhelve a vásárlókra.

További újdonság, hogy a fizetős programcsomag nem tartalmazza kötelező jelleggel a Kereső és a Chrome appokat, de ha úgy gondolják a gyártók, akkor ezt a kettőt is előtelepíthetik, további költség nélkül. Viszont ilyenkor mindkettő appot telepíteniük kell: nem tehetik meg azt, hogy a kettő alkalmazás közül csak a sokak által használt Chrome-ot installálják előre, a Keresőt pedig nem.

Összegezve: várhatóan minden marad a régiben, de mostantól még felárat is fizethetnek azért a fogyasztók, hogy a Google piaci erőfölényével visszaélő, piactorzító hatású androidos telefonjuk / tabletük / okostévéjük lehessen.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!