Legalább 81 ezer facebookozó chateléseit lopták el

2018.11.04. 08:06

Kártékony böngészőbővítmények segítségével emelték el az adatokat.

Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert egy korábban aránylag ritkán használt támadási forma; a bűnözők egyre gyakrabban számítógépes böngészőkbe telepíthető bővítményeken keresztül próbálnak böngészési előzményeket és egyéb adatokat lopni, esetleg reklámokat megjeleníteni.

Forrás: Bruce Mars / Pexels

Nagyon úgy tűnik, hogy egy vélhetően orosz bűnözői csoport az elmúlt időszakban világméretű adatlopási kampányba bocsátkozott, amely keretében meglovasította az áldozatainak összes facebookos információját, beleértve a fotóikat és a messengeres chateléseiket.

A csoport szerint összesen 120 millió facebokozókról vannak kilopott információi, bár a szakértők nehezen hihetőnek tartják ezt az állítást. Viszont tény, hogy a csoport elérhetővé tett egy mintaarchívumot,

amelyben 81 ezer felhasználói ellopott információi találhatóak meg.

A BBC megbízásából az ügyben nyomozást folytatott Digital Shadows biztonsági cég felvette öt véletlenszerűen kiválasztott felhasználóval a kapcsolatot, ők a chatnaplók alapján meg tudták erősíteni az adatlopás hitelességét.

A bűnözők felhasználói fiókonként 10 centért árulják az ellopott adatokhoz való hozzáférést.

A mostani adatlopás nem a Facebook hibájából történt, hiszen a cég nem tud mit kezdeni a felhasználók böngészőiben lévő, rosszindulatú bővítményekkel. Ettől függetlenül az ismert adatlopó bővítményeket persze folyamatosan jelenti a megfelelő bővítményáruházaknak.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!