Érthetetlenek az internetes szerződések

szomorú nő laptop Erről szól valójában a #10yearschallenge, azaz a 10 év kihívás
Vágólapra másolva!
Ötszázat elemeztek, átlagosan 14 osztály kell a tartalmuk felfogásához.
Vágólapra másolva!

Nem csak a bankok hírhedtek az érthetetlen szerződéseikről, a fogyasztóknak a legtöbb szoftver és online szolgáltatás igénybe vétele előtt is muszáj elfogadni egyet. Ezeket a szövegeket szinte senki sem olvassa el, de a sejtettnek megfelelően nem csak azért, mert hosszúak és unalmasak, hanem mert az átlagemberek nagyon jól tudják, hogy amúgy sem értenék meg azokat.

Forrás: Shutterstock

Két jogászprofesszor most be is bizonyította ezt. Az izraeli Uri Benoliel és az új-zélandi Shmuel I. Becher ötszáz darab az Egyesült Államokban székelő internetes szolgáltatás felhasználói szerződését elemezte, többek közt a Google-ét és a Facebookét is.

„Jogi szempontból elvárt és feltételezett, hogy a fogyasztók elolvassák és megértsék a szerződéseket, azonban a cégeket semmi sem kötelezi az érthető szerződések írására. Ez az asszimmetria, továbbá a potenciális következményei keltették fel az érdeklődésünket" – nyilatkozta a kutatás kapcsán Becher a Motherboardnak.

A szövegek érthetőségét kétféle közismert és elfogadott teszttel pontozták, és arra jutottak, hogy a szerződések 99 százalékának a megértése egyszerűen meghaladja az átlagos amerikai felfogóképességét.

A professzorok szerint ideális esetben az efféle szerződéseket úgy kellene megszövegezni, hogy a 8 osztályt végzettek számára is érthetőek legyenek.

Ehhez képest az elemzett szerződések megértéséhez átlagosan 14 osztály kellett.

Hazánkhoz hasonlóan az általános iskolai képzés 8 osztályt, míg a középiskola képzés 4 osztályt jelent az Egyesült Államokban, azaz a teszteredmények alapján egy átlagos, középiskolát elvégzett, de felsőoktatásba nem járt amerikai nem értheti meg teljes mértékben a szerződések szövegét.

A kutatók szerint a szerződések átlagos nyelvi komplexitása körülbelül egy szinten van a tudományos folyóiratokban megjelenő szakszövegekével.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!